Ce este un copywriter?

Redactarea de articole seo implică gestionarea unui număr mare de resurse. În continuare suntem de părere că nu oricine poate presta aceste servicii de redactare articole seo și advertoriale, chiar […]

Read More

Nu mai folosiți orgoliul și jena ca paravan în calea învățării!

Cunoscându-mi firea curioasă și mai ales urmărind și unele campanii care s-au desfășurat în mediul online, am înțeles că cea mai bună metodă de a exemplifica și susține o campanie precum Corect Românește este tocmai prin puterea exemplului propriu. Din acest motiv, astăzi scriu despre greșeli, văzute prin ochii celui corectat, astfel încât să înțelegem ce se întâmplă de fapt atunci când ți se arată (mai mult sau mai puțin politicos și cu tact) că ceea ce știi nu este corect. Să ne înțelegem, nu încerc să spun sub nicio formă că astăzi, când scriu articole SEO, eu nu greșesc. Spun însă că mereu este loc de mai bine.

Exemplul de azi va fi unul pe care l-am trăit acum…18 ani :), în timpul unei conferințe ce se organizase în cadrul liceului la care învățam. Trebuie să recunosc faptul că întotdeauna mi-a plăcut să citesc, să învăț, să evoluez. Nu aveam la momentul respectiv dicționar de neologisme, deși îmi doream foarte mult unul, dar pur și simplu nu mi-l puteam permite. Totuși, acesta nu a fost un impediment pentru mine, pentru că dorința de cunoaște mai mult a fost atât de puternică, încât m-am hotărât să utilizez resursele de care dispuneam, în lipsă de altceva. Pare pueril acum, însă pentru a-mi face dicționar am folosit un carnetel obișnuit, pe care notam cuvintele din DEX care mi se păreau mie mai…deosebite. În acest fel, în scurt timp am reușit să strâng un număr considerabil de cuvinte, pe care le și învățasem și al căror sens îl înțelegeam deja. Acest lucru mă ajută și astăzi, atunci când scriu articole SEO, pentru că vocabularul este lucru cel mai de preț al unui content writer.

Pentru că aveam așa o afinitate față de limba română (ca și astăzi, când scriu articole SEO), am reușit să mă integrez minunat în cadrul echipei revistei școlii și am început să particip la întâlniri, seminarii și conferințe care aveau legătură cu limba română. Așa am ajuns și la o lansare de carte ce avea loc la liceul la care învățam, prilej numai bun să îmi etalez cunoștințele asimilate. Întâmplarea face că am fost prima persoană care a dorit să pună întrebări invitatului de atunci, domnului profesor de limba română Gruia Novac. Nu mai rețin întrebarea, însă ce știu e că începea cu “v-ar place să…”.

Continuarea este lesne de intuit. Profesorul m-a corectat, eu am încremenit pe moment, m-am scuzat, m-am corectat la rându-mi și am continuat dialogul cu domnul profesor. De ce am povestit acest lucru? Ei bine, deși aveam în jur de 16 ani, bunul simț și dorința de a evolua m-au determinat să iau în calcul corectura, să merg acasă să mă documentez și în consecință să scot din vocabularul meu greșeala. Din acel moment am decis să fiu mai atentă la utilizarea corectă a limbii române, pentru ca am înțeles că doar așa voi putea dialoga cu oameni care știu mai mult decât mine. Mi-am dorit să fiu și eu un om care aproape nu greșeste, însă nu am lăsat orgoliul să fie mai presus de dorința de a mă perfecționa.

Mi-a fost jenă? O, da! Aș fi preferat să fiu atenționată în privat și nu în fața unei săli pline cu oameni? Clar da! Și totuși, în ciuda circumstanțelor, am decis să iau ce e bun din situație, pentru că da, primisem ceva în schimbul acelei ușoare umiliri publice. Dacă astăzi scriu articole SEO, acest lucru se datorează capacității de a lăsa orgoliul și jena deoparte. 

Ce încerc să spun? Ne simțim prost când cineva ne corectează și apoi sărim în sus că trebuia să fim corectați în privat. Corect, însă uite că uneori nu se întâmplă acest lucru. Just, dar totuși acesta nu este un impediment în calea învățării ci o iluzie. Ne temem de ce va spune lumea. Ne deranjează că lumea zâmbește pe sub mustață, crezând că o corectură ne face mici. Dimpotrivă, felul în care știi să iei ce e bun contează foarte mult.

Nu vă mai simțiți rușinați atunci când cineva vă corectează! Nu mai lăsați jena să vă acopere ochii și să vă retrageți spusele! Nu mai folosiți orgoliul ca paravan! Fiți diplomați de oricare parte a baricadei ați fi! Important este să învățăm, nu să ducem un război al cui știe mai multe. Citiți, învățați, documentați-vă dacă ați fost corectați! Verificați dacă informația e corectă și scoateți greșelile, atât cât se poate. Nu veți deveni poate experți peste noapte, însă veți ști o informație în plus față de ieri, informație pe care o veți transmite corect copiilor voștri și nu numai!

Citiți! Orice! Faceți-vă propriul dicționar de neologisme! Fiți vii și păstrați limba română la fel de vie!

Share This:

Campania Corect Românește merge mai departe!

După finalizarea campaniei #Corectromânește am avut ocazia să discutăm cu destul de multe persoane, iar unele dintre ele ne-au îndrumat către continuarea sub o formă sau alta a lucrării începute. Inițial campania nu s-a dorit a fi doar una temporară, drept pentru care acest îndemn s-a potrivit foarte bine cu planurile noastre, deoarece vom încerca în mod constant să susținem crezul nostru- păstrarea și utilizarea limbii române în mod corect, indiferent de mediul de activitate (dar cu accent și pe activitatea de redactare de articole pentru site-uri).

Aruncând o privire pe internet în ultima perioadă, am ajuns la concluzia că este necesar să continuăm. Este important să ducem informația corectă mai departe și să susținem transformarea limbii române acolo unde acest lucru este benefic. Nu credem că limba română este inertă, din contră, înțelegem că este necesar ca aceasta să sufere anumite modificări, însă nu credem în mutilare și în lene. În ambiția unora de a nu investi în ceea ce va însemna de fapt baza lingvistică pentru generațiile următoare.

Am discutat în campanie cu persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, care ne-au arătat punctul lor de vedere în ceea ce privește limba română. Fiecare poveste și fiecare persoană în parte ne-au demonstrat că de fapt mai există oameni care cred că limba română este importantă, deși inițial campania plecase de la o temere cum că suntem prea puțini. În realitate am avut o surpriză extrem de plăcută, am rămas surprinși să cunoaștem oameni care, în ciuda unor greșeli, nutresc spre un țel comun- cunoașterea, înțelegerea și repararea acolo unde este nevoie.

Vom scrie așadar în continuare, respectând ceea ce ne-am propus inițial. Nu vom jigni, nu vom râde de nimeni și nu vom publica materiale care să aducă atingere unor anumite persoane. Există site-uri speciale care fac acest lucru. Nu vom ține lecții de limba română, deoarece, așa cum am menționat și în campanie, chiar și noi greșim, dar avem dorința de a ne corecta greșelile. În plus, nu suntem profesori pentru a ne permite acest lucru și nu deținem adevărul absolut. Nu căutăm polemici, ci căutăm o pace unitară în care să ne putem crește copiii fără teama că aceștia vor trebui să se adapteze unor reguli impuse de cineva care a avut neșansa să nu cunoască foarte bine dedesubturile limbii române.

Plecam de la ideea că limba română merită susținută, în ciuda nenumăratelor mesaje de pe internet care susțin faptul că rețelele sociale spre exemplu, reprezintă locuri de relaxare și nu de limba română. Nu credem că va muri cineva dacă își va revizui vocabularul sau dacă va accepta să folosească forma corectă a cuvintelor în detrimentul unor greșeli. Nu credem în a umili prin ce facem, ci încercăm doar să (NE) fim de ajutor, ajutând astfel generațiile ce vin din urmă.

Vă așteptăm să ne fiți în continuare alături, așa cum ne-ați fost și pe parcursul campaniei Corectromânește și sperăm să vă fie de folos informațiile pe care urmează să le publicăm. În același timp, pentru cei care nu cunosc activitatea și scopul campaniei desfășurate, vă invităm să citiți Prefața și Cuprinsul, pentru a înțelege cât mai bine.

Share This:

Contactează-ne!
Loading...