Una dintre problemele interactivitatii din zilele noastre consta in cunoasterea partiala a parerii pe care cei din jur o au despre noi. Ni se intampla si noua, in ceea ce priveste partea de optimizare seo prin articole si redactare articole seo, sa ne intrebam care este impactul pe care il au informatiile pe care le lansam in mediul online, si mai ales daca acestea sunt catalogate ca fiind utile si interesante. Adevarul e ca atunci cand scrii articole optimizate seo, este destul de greu sa urmaresti impactul acestora asupra cititorilor, referindu-ne aici la satisfactia acestora ca urmare a informarii.

Indiferent de domeniul de lucru, chiar daca ne ocupam de redactare articole seo sau de constructii din metal, este important sa stim care este gradul de multumire a persoanelor care ajung sa vada informatii despre noi. De aceea astazi am ales sa discutam putin despre elementele care ne indica feedback-ul venit din partea utilizatorilor, indiferent de tipul reactiilor.

Feedback-ul utilizatorilor poate fi divizat in doua categorii mari, clare, cu ramificatii separate insa. Putem vorbi in prima faza despre un feedback direct, cel de care ne lovim in fiecare zi. Acesta presupune emiterea in mod direct a unei pareri si argumentarea sa, ori lansarea unei ipoteze sau a unui punct de discutie. Canalele prin care obtinem acest feedback sunt cele pe care noi insine le agream si le utilizam, in speta: comentarii (la articole seo, la articole de blog, la postari pe Facebook), butoane de like/dislike (mai nou si alte butonase cu tot felul de emotii, menite sa descrie cat mai amplu starea cititorului), dar si posibilitatea scrierii unui review.

Aceste metode directe de obtinere a unui feedback sunt recomandate mai ales in cazul in care ne dorim sa aflam mai multe informatii decat ne pot oferi statisticile din spatele site-urilor. Insa fireste, ca in orice interactiune, s-ar putea sa ne lovim si de pareri pe care nu le vom agrea. Cu toate acestea, ele reprezinta un raspuns, si anume raspunsul utilizatorilor la ceea ce transmitem noi. Oricare dintre metodele directe de feedback folosite, vor influenta intr-un fel modul in care ne comportam noi, dar si viitorii clienti. Ca exemplu, putem mentiona un review negativ pe un site sau pe o pagina de Facebook, ca fiind de fapt parerea unui client nemultumit. Acesta este modul sau de a transmite o parere, iar tu ai alegerea in mana in acel moment. Ai un feedback- ce faci cu el? Fireste, poti alege sa il cosmetizezi, lucru care insa va face sa iti dispara cinstea si profesionalismul, sau poti alege sa tragi concluziile potrivite si sa schimbi ceva, bucurandu-te ca exista un canal prin care clientii sau potentialii clienti isi pot exprima trairile si parerile vis-a-vis de afacerea ta.

Sa stiti ca exista insa si alti indicatori de feedback, iar aici facem referire la termenii “like” si “share”, ca facand parte din clasificarea noastra in categoria metodelor indirecte. Suntem atat de obisnuiti cu aceste lucruri, incat uitam sa le tratam ca o masura de apreciere, si le tratam ca pe ceva ce nu se cuvine de drept. Ei bine nu! Faptul ca primesti like la o postare inseamna ca aceasta nu a trecut neobservata. La randu-i, cititorul nu se lasa nici el neobservat si transmite aprecierea sa prin aceasta metoda. Practic, un like poate tine cu usurinta loc de comentariu, fiind de fapt o exprimare vadita a parerii fata de subiectul discutat.

Acelasi lucru se intampla si in cazul distribuirii de postari, numai ca intr-o disputa directa, un share poate insemna mai mult decat aprecierea continutului, fie el optimizat seo sau nu, determinand oamenii de fapt sa te recomande. Aceasta recomandare este in mod cert o incununare a eforturilor tale, deoarece distribuirea unei postari poate aduce o multitudine de vizualizari, mai ales in cazul unui share pe grupuri dedicate sau pe nisa similara postarii. Daca postarea ta este distribuita de cat mai multi oameni, in diverse medii relationate nisei tale, vei constata ca vei primi si rezultatele, aceste insemnand de cele mai multe ori persoane care te contacteaza, sau care iti raman fidele activitatii desfasurate, observandu-le cu usurinta ori de cate ori vii in mediul online cu ceva nou (postari, continut, etc.) Acest feedback indirect este in mod clar dorit de catre oricine, deoarece distribuirea de continut, mai ales daca vorbim despre articole seo, poate contribui la cresterea organica, naturala, neplatita.

In mediul online se dau adevarate “lupte” pentru vizibilitate, se distribuie continut optimizat seo sau nu, fara ca acesta sa aiba o parere personala exprimata anterior, ci doar cu scopul de a primi cat mai multe vizite, se dau like-uri fara masura, deoarece acestea nu costa nimic si in multe cazuri review-urile nu exprima in totalitate adevaratele pareri. Dincolo de aceste lucruri insa, fiecare actiune a utilizatorilor poate insemna de fapt un feedback, o parere, pe care ar trebui sa o ia in seama orice antreprenor. Tu ce feedback ai din partea cititorilor tai?

Share This: