Vorbim mereu despre SEO si despre strategii si campanii eficiente care sa ne ridice site-urile cat mai mult in clasamentele motoarelor de cautare, nu-i asa? Insa de multe ori, in fuga noastra cate primele pozitii, facem anumite greseli pe care aceleasi motoare de cautare le pot identifica, ceea ce poate atrage o anumita penalizare (sau mai multe) site-ului nostru. Este important ca site-urile noastre sa fie impecabile, drept pentru care excesul de zel poate aduce cu sine deseori mai multe probleme decat beneficii, in consecinta fiind indicat sa avem in vedere cateva reguli ce tin de promovare.

Am decis sa vorbim astazi despre ceea ce inseamna continutul, luand in considerare toate formele si aspectele sale. Continutul unui site trebuie sa respecte anumite reguli pentru a fi considerat util, iar aceasta este responsabilitatea noastra. Aceste caracteristici ale continutului ne pot asigura fie de o crestere organica constanta, fie de un adevarat declin, in cazul in care nu respectam cerintele impuse de catre motoarele de cautare in ceea ce priveste continutul.

Peste tot citim despre faptul ca partea de continut a site-ului nostru trebuie sa fie unica. Ce inseamna de fapt aceasta unicitate? Ei bine a posta continut unic pe site-ul tau, inseamna de fapt a-l crea, a-l imbunatati si a-i da forma pe care o doresti. Aici exista o mica ramificatie in discutie, deoarece multe persoane considera ca fiind continut unic o traducere a unui text scris in alta limba. Sau mai exista persoane care considera ca a imprumuta (copia) anumite pasaje dintr-un alt site inseamna de fapt continut unic. Ei bine da, raspunsul este nu!

Unic inseamna de fapt ca nu exista un altul la fel. Este drept ca daca imprumutam un procentaj dintr-un alt text, si ii mai adaugam noi doua- trei fraze, in acest caz nu va mai fi un altul la fel, insa aici intervin algoritmii motoarelor de cautare care identifica de fapt continutul copiat de pe alte site-uri. Fireste ca in tot demersul nostru vom fi depunctati, deoarece copierea unui text, chiar daca exista o mentiune a sursei, reprezinta o tehnica “neagra” de SEO (black hat SEO), care este penalizata in consecinta.

Unicitatea continutului se vede in modul de scriere si in stilul fiecaruia dintre noi. Un text unic are sanse imense sa fie bine cotat de catre motoarele de cautare si ar fi de-a dreptul regretabil sa stricam acest lucru inserand in textul nostru fraze copiate din alte locuri. Poate ca unele site-uri par a fi trecute cau vederea cand vine vorba despre “imprumuturile” de idei, insa in realitate acestea nu sunt considerate de catre motoarele de cautare ca fiind relevante. Un text unic este foarte bine indexat ai oarecum protejat de catre motoarele de cautare, lucru convenabil afacerilor noastre din punct de vedere al unei strategii eficiente de SEO.

Definitia nescrisa a continutului mai include si termenul “relevant”. Ce inseamna acest lucru? Sa presupunem ca suntem in cautarea unei firme care se ocupa de scrierea de articole SEO. In ciuda unor cuvinte cheie amplasate aparent corect, exista anumite articole pe internet care nu spun de fapt nimic. Sau au legatura cu un alt subiect, diferit de ceea ce cautam noi. Aici este important sa avem in vedere nisa pe care o alegem si de asemenea sunt importanti si parametrii de target pe care ii stabilim inca de la inceput (categorii de persoane interesate, varsta, sex, ocupatie, etc.)

Strans legata de relevanta, in definitia continutului mai apare si sintagma “interesant pentru cititor”. Este lesne de inteles acest lucru. Continutul trebuie sa fie interesant pentru cititor! Acesta trebuie sa se declare multumit de informatiile primite si nu sa paraseasca site-ul fiind nemultumit de ceea ce a gasit. Acest lucru ne poate afecta foarte tare site-urile, conducand catre o rata de respingere foarte mare (si nu numai), despre a carei dezavantaje am discutat aici. Un articol de continut trebuie sa ofere cititorilor informatiile pe care acestia le cauta, reducand pe cat posibil redirectionarile in alte pagini, doar pentru a obtine trafic. Un utilizator care gaseste in paginile tale o informatie corecta, interesanta si actualizata, are toate sansele sa se transforme in client si mai apoi in utilizator recurent. De la acesti clienti se obtin de fapt si recomandarile virtuale, deoarece puterea forumurilor si a formularelor special create pentru feedback este deosebit de mare.

Continutul este important in ceea ce priveste dezvoltarea unei retele de trafic organic pentru site-urile noastre. Este recomandat sa avem in vedere aceste caracteristici pe care le-am discutat astazi (unicitatea, relevanta si ideea de a fi interesante pentru cititori) deoarece atat de putin ne este necesar pentru a ne pozitiona cat mai sus in clasamentul motoarelor de cautare.

Share This: