După finalizarea campaniei #Corectromânește am avut ocazia să discutăm cu destul de multe persoane, iar unele dintre ele ne-au îndrumat către continuarea sub o formă sau alta a lucrării începute. Inițial campania nu s-a dorit a fi doar una temporară, drept pentru care acest îndemn s-a potrivit foarte bine cu planurile noastre, deoarece vom încerca în mod constant să susținem crezul nostru- păstrarea și utilizarea limbii române în mod corect, indiferent de mediul de activitate (dar cu accent și pe activitatea de redactare de articole pentru site-uri).

Aruncând o privire pe internet în ultima perioadă, am ajuns la concluzia că este necesar să continuăm. Este important să ducem informația corectă mai departe și să susținem transformarea limbii române acolo unde acest lucru este benefic. Nu credem că limba română este inertă, din contră, înțelegem că este necesar ca aceasta să sufere anumite modificări, însă nu credem în mutilare și în lene. În ambiția unora de a nu investi în ceea ce va însemna de fapt baza lingvistică pentru generațiile următoare.

Am discutat în campanie cu persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, care ne-au arătat punctul lor de vedere în ceea ce privește limba română. Fiecare poveste și fiecare persoană în parte ne-au demonstrat că de fapt mai există oameni care cred că limba română este importantă, deși inițial campania plecase de la o temere cum că suntem prea puțini. În realitate am avut o surpriză extrem de plăcută, am rămas surprinși să cunoaștem oameni care, în ciuda unor greșeli, nutresc spre un țel comun- cunoașterea, înțelegerea și repararea acolo unde este nevoie.

Vom scrie așadar în continuare, respectând ceea ce ne-am propus inițial. Nu vom jigni, nu vom râde de nimeni și nu vom publica materiale care să aducă atingere unor anumite persoane. Există site-uri speciale care fac acest lucru. Nu vom ține lecții de limba română, deoarece, așa cum am menționat și în campanie, chiar și noi greșim, dar avem dorința de a ne corecta greșelile. În plus, nu suntem profesori pentru a ne permite acest lucru și nu deținem adevărul absolut. Nu căutăm polemici, ci căutăm o pace unitară în care să ne putem crește copiii fără teama că aceștia vor trebui să se adapteze unor reguli impuse de cineva care a avut neșansa să nu cunoască foarte bine dedesubturile limbii române.

Plecam de la ideea că limba română merită susținută, în ciuda nenumăratelor mesaje de pe internet care susțin faptul că rețelele sociale spre exemplu, reprezintă locuri de relaxare și nu de limba română. Nu credem că va muri cineva dacă își va revizui vocabularul sau dacă va accepta să folosească forma corectă a cuvintelor în detrimentul unor greșeli. Nu credem în a umili prin ce facem, ci încercăm doar să (NE) fim de ajutor, ajutând astfel generațiile ce vin din urmă.

Vă așteptăm să ne fiți în continuare alături, așa cum ne-ați fost și pe parcursul campaniei Corectromânește și sperăm să vă fie de folos informațiile pe care urmează să le publicăm. În același timp, pentru cei care nu cunosc activitatea și scopul campaniei desfășurate, vă invităm să citiți Prefața și Cuprinsul, pentru a înțelege cât mai bine.

Share This: