Mediul online ne provoacă uneori să ne verificăm cunoștințele în ceea ce privește limba română. Greșim, este omenește să o facem, însă în același timp suntem datori să ne corectăm, chiar dacă ne aflăm la adăpostul displayului dispozitivelor pe care le folosim. În acest caz, cum ne comportăm în cadrul mediului digital? Cum ne comportăm într-o comunitate online? Ne face plăcere să vedem că în ciuda faptului că adoptă mii de membri, există comunități online care pun foarte mare accent pe limba română. Facem așadar cunoștință cu Atena Boca, managerul din spatele comunității LaPrimulBebe. Atena nu este doar mamă, ci și un model educațional sănătos, implicându-se în nenumărate proiecte pentru oameni și inițiative personale.

         Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația noastră de a discuta în amănunt despre limba română.  Vă rog să ne vorbiți puțin despre comunitatea LaPrimulBebe. Ce o face specială? Care a fost punctul de plecare?

Comunitatea LaPrimulBebe este un proiect pornit din nevoia de a nu mă simți singură în perioada de după ce am devenit mamă. Simțeam nevoia de un schimb de informații, cu oameni care se informau temeinic, și de sprijin emoțional. Special este faptul că un loc construit pentru nevoia mea, a devenit astăzi un sprijin pentru peste 40.000 de mame educate din toată țara. Un loc unde ești sprijinit, ascultat, înțeles și de unde îți poți lua informații la orice oră din zi și din noapte de la oameni serioși și care se informează mult.

         Comunitatea, deși formată din mii de mame, respectă un regulament unic. Acest regulament este unul special, din punctul meu de vedere, deoarece pune mare accent pe folosirea corectă a limbii române. Cratima și evitarea abrevierilor sau folosirea de litere surogat, sunt aspecte interzise prin regulament. Ce anume v-a determinat să adoptați această măsură?

Regulile comunității au venit firesc odată cu creșterea ei. Am înțeles că fără reguli clare nu putem crea un mediu curat, în care să îți fie ușor să navighezi și unde să îți facă plăcere să petreci timp.

Regula privind folosirea corectă a limbii române a venit de la faptul că din păcate, sfaturile din postările scrise fără cratime sau agramat le desconsideram din start. Simțeam că am mai multă încredere în părerile unei persoane care se exprimă corect în scris. Personal, mi se pare extrem de ciudat și lipsit de respect să scrii mesaje către alți oameni și să folosești un spațiu în loc de cratimă. De ce ai face asta? Singurul meu răspuns este că din comoditate. Și nu apreciez comoditatea. În activitatea noastră profesională nu dăm mailuri oficiale fără cratime. Atunci de ce am face-o cu alți oameni? Pentru mine ține de respectul față de mine și față de cei din jur.

Atena Boca (Sursa foto: Facebook Atena Boca)

 

         În comunitatea creată de dumneavoastră se discută mult despre parenting. În ciuda acestui lucru, am văzut pe grup destul de multe recomandări de carte. Cât de mult contează o carte atunci când ești părinte?

Îmi aduc aminte că la începuturi o mamă a recomandat o carte de parenting. Am citit-o și atât de mult mi-a schimbat perspectiva, încât am început să o ofer mamelor din comunitate, pe care nu le văzusem niciodată, dar care contribuiau la ceea ce se întâmplă în micul grup de atunci. Și cumva aceea a fost ușa spre recomandări de cărți. Oamenii care ne sunt alături în comunitate sunt oameni care citesc. Ne leagă acest lucru.

Au apărut foarte multe cărți de parenting în ultimii ani. Multe idei, multe perspective. Important este să le citim dintr-o stare de martor, să fim deschiși în a primi informații noi dar mereu circumspecți. Personal, pot să spun că cititul cărților de parenting a fost într-un fel salvarea mea. Și începutul drumului spre vindecare.

         O dată cu apariția copiilor tindem să uităm lucrurile învățate de-a lungul timpului (fiind poate înlocuite de alte noțiuni). Alteori ne plafonăm sau suntem prea obosiți pentru a relua niște informații. Ce putem face pentru a ieși din acest impas?

Nu cred că facem asta odată cu apariția copiilor. Majoritatea generației mele a avut parte de un sistem educațional în care primeai informație pe bandă, informație pe care erai nevoit să o memorezi și care nu era neapărat explicată practic. Odată cu terminarea școlii am simțit în mine și în cei din jur o relaxare. Gata, am terminat școala! Nu mai avem motive să învățăm. Abia după câțiva ani am descoperit cât de frumoasă este învățarea dacă o faci altfel, cu sens. Munca în locuri care prețuiesc învățarea îți dă șansa să te apropii din nou de studiu. Cred că tocmai apariția copiilor te poate responsabiliza mai mult în a relua și a consolida lucruri, în a învăța lucruri noi. Îți dorești să le fii exemplu copiilor tăi.

Atena Boca, cucerind masivul Kilimanjaro (sursa foto: Facebook Atena Boca)

Există părinți care susțin că, în ciuda anumitor lacune lingvistice pe care le au, copiii lor vor ști să vorbească și să scrie corect. Firește, există cazuri în care acest lucru este posibil. Considerați că este totuși o regulă generală? Învățăm la școală sau are și familia rolul ei foarte bine definit în acest sens?

Nu știu alții cum sunt însă în casă noastră am văzut că un comportament este mai întotdeauna copiat. Copiii fac ce văd, mult mai mult decât ce li se spune să facă. Ideal școala și familia sunt parteneri în călăuzirea copilului. Cred mult în puterea exemplului.

Sunteți părinte. Sunteți o femeie de succes, apreciată și recunoscută. Sunteți un model educațional. Vi se întâmplă să greșiți? Și mai ales, cum pot fi depășite astfel de situații?

Dacă LaPrimulBebe mi-a dat o șansă, aceea a fost să învăț că o greșeală este cea mai mare oportunitate să învăț, să evoluez. Nu mai fug de greșeli deloc. Le accept și învăț din ele. Sigur, nu alerg după ele. Dar le apreciez valoarea altfel. A fost un drum foarte greu, după ani în care am făcut orice să nu recunosc când greșesc și mai ales să acopăr urmele greșelilor pentru că ceilalți să nu le vadă. De teamă pedepsei, consecinței. Nu știam că un om puternic își asumă greșelile și învață din ele.

         Mediul online ne impune deseori anumite tendințe. Credeți că următoarea tendință va fi aceea de a scrie și de a vorbi corect românește?

Eu îmi doresc din suflet să se întâmple așa. Tot ce avem nevoie este de modele. Și cred că oamenii care ajung să fie cunoscuți și plăcuți de publicul larg sunt oameni care pot influența lucrurile în ambele sensuri. Îmi doresc mult să fie în sens bun.

         De ce credeți că este important că un părinte să scrie și să vorbească corect, atât într-o comunitate online, cât și în viața de zi cu zi?

Acum ceva vreme am auzit un copil numind un sens giratoriu, sens giratoric. Mie și soțului ni s-a părut foarte amuzant și de fiecare dată poceam acel cuvânt. Doar că pocitul a devenit obicei, și aflată într-o prezentare în față a mai mult de o sută de oameni am spus și eu sens giratoric. Nu am fost tocmai mândră de mine ;). Ce vreau să spun este că, fără să ne dăm seama, clădim noi obiceiuri. Și fără să ne dăm seama predăm o ștafeta greșită.

         De ce credeți că s-a recurs la înlocuirea unor grupuri de litere, de ce se recurge la abrevieri? De ce atât de multe modificări aduse limbii române?

E posibil ca prima dată înlocuirea lor să fi fost cool. La modă. Apoi a devenit obicei din păcate. Cool sigur nu mai este. Poate astăzi este mai mult comoditate.

         Cum am putea face ca limba română să devină ea în sine cool, fără a mai fi nevoie să apelăm la artificii de scriere sau vorbire?

Cred în puterea exemplului și în puterea modelelor. În comunitatea LaPrimulBebe este cool să scrii corect. Și este minunat că mamele se străduiesc mereu să o facă, se corectează și se ajută între ele. Este incredibil cât de ușor și frumos au aderat mamele la această regulă și cât sunt de încântate de ea. Ador mărturisirile lor cu privire la acest subiect. Cum la început au fost deranjate de această regulă, apoi au înțeles-o și acum o apreciază și sunt mândre că sunt exemplu copiilor lor.

         Ce mesaj ați transmite persoanelor care ne citesc în acest moment, cu referire la campania noastră de susținere a limbii române?

Mi-aș dori să existe mai mulți oameni care să facă astfel de campanii, să existe mai multe modele, mai mulți influenceri care să promoveze acest lucru.

Îmi pare că a scrie cu artificii de scriere este același lucru cu a vorbi agramat. Și este păcat. În plus gramatica limbii române este dificilă. Împrospătarea ei este un exercițiu al minții foarte bun. Creierul are nevoie de exercițiu permanent.

Felicitări pentru campanie!

          Mulțumim, Atena Boca și mulțumim comunității LaPrimulBebe!

          Al doilea capitol al campaniei noastre a avut ca invitată o persoană cu adevărat specială. Vă așteptăm și mâine, cu un nou interviu care se anunță a fi incendiar. Vă reamintim, dacă și acest material v-a fost pe plac, simțiți-vă liberi să îl distribuiți!

Share This: