Credem sau nu, limba română are implicații în aproape toate domeniile de lucru. Utilizarea corectă a limbii române este necesară oricând, indiferent că vorbim despre spațiul particular, sau despre socializare. Destul de multi tineri își doresc să folosească beneficiile mediului online, pentru a-și exprima părerile, creându-și astfel un profil de blogger sau vlogger. Ce ar trebui să știm însă înainte de a ne așterne gândurile pe hârtie virtuală sau înainte de a lansa în mediul online propria imagine? Cum influențează utilizarea limbii române creșterea unui blog? Cum poate crește prestigiul tău atunci când utilizarea limbii române nu e o problemă și mai ales, ce putem face pentru a ne perfecționa în vederea folosirii corecte a acesteia? Vă invităm să citiți câteva răspunsuri interesante și pertinente despre subiect, răspunsuri ce vin din partea unui blogger cunoscut deja în mediul online. Discutăm așadar despre limba română și despre importanța acesteia în domeniul ei de activitate, cu Ioana Marinescu, cunoscută îndeosebi pentru blogul www.pisicapesarma.ro, un blog de familie, dar și o sursă nesecată de informații prețioase.

Foto credit Cristina Jilavu, Events Portrait

         Bună Ioana, mai înainte de orice aș vrea să îți mulțumesc pentru faptul că ai acceptat invitația noastră de a răspunde la câteva întrebări.  Ca să dăm startul, te rog să ne spui în câteva cuvinte ceva despre tine și despre activitatea ta.

La bază, sunt specialist în comunicare și relații publice, absolventă a facultății de profil. În studenție, am lucrat ca redactor-reporter la Radiodifuziunea Română, iar din 2003, timp de aproape 10 ani am fost asistent și apoi Manager de PR și Evenimente.

De fix 9 ani (pe 20 februarie) sunt mamă. De atunci, lucrurile au virat în cu totul altă direcție pentru mine. Mi-am dorit să fac ceva creativ, dar și care să îmi permită să petrec mai mult timp alături de fetița mea. Așa am descoperit domeniul designului floral, căruia i-am dedicat ultimii ani.

De doi ani de zile, mi-am descoperit pasiunea pentru scris și împărtășit experiențe și am creat blogul www.pisicapesarma.ro, care devine aproape un job cu normă întreagă.

După cum vezi, mă împart într-o mie de direcții și sunt deschisă și către alte perspective.

         A fi blogger implică destul de multe resurse. Mai înainte de orice, implică și o oarecare expunere. În acest caz, cât de mult contează să știi să vorbești și să scrii corect românește?

Contează enorm și dacă nu ai expunere, dacă postările tale sunt citite doar de prieteni sau dacă nu scrii on-line, ci doar porți conversații cu vecinii și colegii. Modul în care te exprimi este o carte de vizită, spune multe despre tine. Sigur că expunerea aduce cu sine și o responsabilitate în plus, dar la fel de bine pot să spun că responsabilitatea asta vine și atunci când apare un copil. Tu ești exemplul și oglinda lui, ceea ce îi vei arăta, asta va deveni. Acum întrebarea se pune Ce vrei să devină ?

         În jurul blogului tău, s-a creat o oarecare comunitate. Cât de mult crezi că ești apreciată pentru cunoștințele tale lingvistice?

Cred că depinde mult de public, de ceea ce caută el și de ceea ce contează pentru el. Sunt oameni care acordă la fel de multă atenție și conținutului și aspectului, oameni care se mulțumesc cu informația, fără să aibă pretenții asupra formei în care este ea prezentată și oameni care te taxează imediat ce ai făcut o greșeală, oricât de mică. Mie îmi place să cred că cei care mă citesc apreciază totul, inclusiv forma în care îmi organizez textele și faptul că mă străduiesc să nu fac greșeli prea mari.

         O dată cu tendințele noi aduse limbii române și acceptarea lor indirectă, mai ales în mediul online, mărturisesc că uneori am momente în care încerc să îmi dau seama dacă eu greșesc sau persoană din fața mea. Ți se întâmplă să te lovești de astfel de situații? Cum le gestionezi?

Cred că unele lucruri ar trebui să fie de neclintit, iar scrierea corectă în limba ta maternă e unul dintre ele. Oricât de mulți oameni greșesc acum în on-line, depinde de fiecare din noi să ne păstrăm linia noastră și să nu ne lăsăm “furați”. Nu m-am întrebat foarte des dacă nu cumva greșesc eu. Nu neapărat pentru că sunt eu foarte sigură pe mine, cât poate că nu am întâlnit persoane care să greșească atât de “subtil”. Cele mai multe greșeli sar atât de tare în ochi, încât e greu să te îndoiești de tine și abilitățile tale.

         Cum ar arăta un blogger care greșește constant? Ce șanse are acesta să clădească un renume pentru blogul său?

Nu știu exact cum ar arăta, pentru că eu nu am întâlnit prea mulți bloggeri care să greșească foarte mult și des. Cred că acel blogger este pur și simplu neglijent, nu verifică textele aproape niciodată, nu caută atunci când este nesigur pe o exprimare sau pe formă de scriere a unui cuvânt, etc. Ce șanse are să clădească un blog de succes ? Din păcate are șanse mari, mai ales în zilele noastre, dar asta nu ar trebui să însemne nimic. Fiecare din noi ar trebui să ne vedem de drumul nostru în continuare și să ne dorim succesul pe baze reale, sănătoase.

         Multă lume crede că este ușor să administrezi un blog și putem vedea o multitudine de bloguri care apar peste noapte. Ce presupune de fapt acest lucru? Câtă presiune este pusă pe un blogger, din punct de vedere lingvistic, atunci când trebuie să scrie, sau să se exprime în cadrul unei întâlniri?

Nu am glumit când am spus mai sus că blogul tinde să devină un job. Dacă îți asumi treaba asta cu blogul și vrei să o faci cum trebuie, munca este uriașă și complexă. În primul rând, te angajezi să scrii constant, eventual după un anumit calendar. Te documentezi, cauți subiecte, citești despre ele, vorbești cu oameni, faci interviuri. Nu în ultimul rând, acorzi o atenție deosebită formei de exprimare și de scriere. Presiunea nu o pune neapărat publicul, am stabilit deja că depinde mult de fiecare om în parte, ci o pui tu, cel care scrie pe blog. Este vorba de imaginea ta și este important ca toate elementele care o compun să fie în regulă.

         A fi blogger înseamnă automat documentare, sau este suficient să îți așterni trăirile pe un petec de hârtie digitală?

Categoric înseamnă și documentare. Sigur, articolele în care își așterni gândurile pe hârtie sunt și ele foarte bune și necesare, că altfel te-ai numi site, nu blog, dar sunt foarte importante și articolele informative, care trebuie bine documentate.

Foto credit Cristina Jilavu, Events Portrait

Ești blogger, dar și mama. Cât este de importantă limba română în timpul școlii? De unde începe de fapt procesul de învățare a limbii române? De acasă sau în timpul școlii?

Învățarea de la școală trebuie susținută de acasă. În primul rând, învățarea limbii române începe întâi acasă, acolo se pun bazele, când copilul este foarte mic. El învață să vorbească prin imitația părinților și a celor alături de care stă cel mai des. Este esențial să vorbim corect și normal (nu pițigăiat, nu stâlcit) în fața copilului, tocmai că el să învețe formele corecte ale cuvintelor. Mai târziu, completăm informația de la școală și continuăm procesul de învățare. De exemplu, eu mi-am dat seama că Ana mea nu învață încă la școală elemente de gramatică – când scriem cu un i, când scriem cu doi de i, când punem cratimă și când nu, etc., așa că am început să îi dau acasă dictări scurte, care adresează exact aceste aspecte.

         Ce ai aduce în plus în ceea ce privește limba română? Cum ai promova-o ca influencer?

Prin exemplul personal, în primul rând, apoi susținând astfel de inițiative cum este această a voastră sau, de ce nu, prin crearea unor proiecte care să susțină și să promoveze vorbirea și scrierea corectă.

         Cât este de important să citești? Poate o carte citită să schimbe anumite greșeli frecvente?

Una nu, mai multe sigur :). Lăsând gluma la o parte, da, cititul e foarte important, pentru că memoria vizuală este foarte puternică și atunci când vedem cuvinte scrise corect, aproape fără să vrem le înregistrăm. Mai este important și pentru că ne îmbogățește vocabularul și ne rafinează modul de exprimare.

Foto credit Cristina Jilavu, Events Portrait

         Există vreun aspect legat de limba română și utilizarea ei, care ți-a marcat viața sau activitatea de blogger?

Nu pot să spun că am rămas marcată, dar am fost surprinsă și bucuroasă în același timp, atunci când am primit observații de la cititori cu privire la scrierea sau sensul unor cuvinte. Din fericire, nu s-a întâmplat prea des (o dată sau de două ori), dar m-am bucurat foarte mult să văd că sunt oameni vigilenți în ceea ce privește limba română și folosirea ei corectă. Astfel de observații mă bucură, fiindcă mă ajută să devin mai bună.

         Ce gânduri ai transmite celor care te urmăresc și care citesc aceste rânduri?

Le mulțumesc pentru că mă urmăresc, îi rog să mă tragă de mânecă atunci când scriu prostii 🙂 și îi sfătuiesc să își învețe copiii să vorbească și să scrie corect, fiindcă gramatica nu va ieși din modă niciodată!

Ioana, am dori să îți mulțumim și noi pentru că te-ai alăturat inițiativei noastre și îți dorim mult succes în ceea ce privește proiectele viitoare!

Capitolul 1 se încheie aici, însă vă așteptăm mâine, cu un nou material, cu un nou interviu care să ne ajute să înțelegem și mai bine de ce avem nevoie de limba română. Nu uitați, dacă v-a plăcut acest material, fiți liberi să îl distribuiți!

Share This: