Cunoscându-mi firea curioasă și mai ales urmărind și unele campanii care s-au desfășurat în mediul online, am înțeles că cea mai bună metodă de a exemplifica și susține o campanie precum Corect Românește este tocmai prin puterea exemplului propriu. Din acest motiv, astăzi scriu despre greșeli, văzute prin ochii celui corectat, astfel încât să înțelegem ce se întâmplă de fapt atunci când ți se arată (mai mult sau mai puțin politicos și cu tact) că ceea ce știi nu este corect. Să ne înțelegem, nu încerc să spun sub nicio formă că astăzi, când scriu articole SEO, eu nu greșesc. Spun însă că mereu este loc de mai bine.

Exemplul de azi va fi unul pe care l-am trăit acum…18 ani :), în timpul unei conferințe ce se organizase în cadrul liceului la care învățam. Trebuie să recunosc faptul că întotdeauna mi-a plăcut să citesc, să învăț, să evoluez. Nu aveam la momentul respectiv dicționar de neologisme, deși îmi doream foarte mult unul, dar pur și simplu nu mi-l puteam permite. Totuși, acesta nu a fost un impediment pentru mine, pentru că dorința de cunoaște mai mult a fost atât de puternică, încât m-am hotărât să utilizez resursele de care dispuneam, în lipsă de altceva. Pare pueril acum, însă pentru a-mi face dicționar am folosit un carnetel obișnuit, pe care notam cuvintele din DEX care mi se păreau mie mai…deosebite. În acest fel, în scurt timp am reușit să strâng un număr considerabil de cuvinte, pe care le și învățasem și al căror sens îl înțelegeam deja. Acest lucru mă ajută și astăzi, atunci când scriu articole SEO, pentru că vocabularul este lucru cel mai de preț al unui content writer.

Pentru că aveam așa o afinitate față de limba română (ca și astăzi, când scriu articole SEO), am reușit să mă integrez minunat în cadrul echipei revistei școlii și am început să particip la întâlniri, seminarii și conferințe care aveau legătură cu limba română. Așa am ajuns și la o lansare de carte ce avea loc la liceul la care învățam, prilej numai bun să îmi etalez cunoștințele asimilate. Întâmplarea face că am fost prima persoană care a dorit să pună întrebări invitatului de atunci, domnului profesor de limba română Gruia Novac. Nu mai rețin întrebarea, însă ce știu e că începea cu “v-ar place să…”.

Continuarea este lesne de intuit. Profesorul m-a corectat, eu am încremenit pe moment, m-am scuzat, m-am corectat la rându-mi și am continuat dialogul cu domnul profesor. De ce am povestit acest lucru? Ei bine, deși aveam în jur de 16 ani, bunul simț și dorința de a evolua m-au determinat să iau în calcul corectura, să merg acasă să mă documentez și în consecință să scot din vocabularul meu greșeala. Din acel moment am decis să fiu mai atentă la utilizarea corectă a limbii române, pentru ca am înțeles că doar așa voi putea dialoga cu oameni care știu mai mult decât mine. Mi-am dorit să fiu și eu un om care aproape nu greșeste, însă nu am lăsat orgoliul să fie mai presus de dorința de a mă perfecționa.

Mi-a fost jenă? O, da! Aș fi preferat să fiu atenționată în privat și nu în fața unei săli pline cu oameni? Clar da! Și totuși, în ciuda circumstanțelor, am decis să iau ce e bun din situație, pentru că da, primisem ceva în schimbul acelei ușoare umiliri publice. Dacă astăzi scriu articole SEO, acest lucru se datorează capacității de a lăsa orgoliul și jena deoparte. 

Ce încerc să spun? Ne simțim prost când cineva ne corectează și apoi sărim în sus că trebuia să fim corectați în privat. Corect, însă uite că uneori nu se întâmplă acest lucru. Just, dar totuși acesta nu este un impediment în calea învățării ci o iluzie. Ne temem de ce va spune lumea. Ne deranjează că lumea zâmbește pe sub mustață, crezând că o corectură ne face mici. Dimpotrivă, felul în care știi să iei ce e bun contează foarte mult.

Nu vă mai simțiți rușinați atunci când cineva vă corectează! Nu mai lăsați jena să vă acopere ochii și să vă retrageți spusele! Nu mai folosiți orgoliul ca paravan! Fiți diplomați de oricare parte a baricadei ați fi! Important este să învățăm, nu să ducem un război al cui știe mai multe. Citiți, învățați, documentați-vă dacă ați fost corectați! Verificați dacă informația e corectă și scoateți greșelile, atât cât se poate. Nu veți deveni poate experți peste noapte, însă veți ști o informație în plus față de ieri, informație pe care o veți transmite corect copiilor voștri și nu numai!

Citiți! Orice! Faceți-vă propriul dicționar de neologisme! Fiți vii și păstrați limba română la fel de vie!

Share This: