Primul contact cu SuperBlog a fost pentru mine stabilit în luna octombrie, a anului 2017, atunci când m-am aliniat, alături de alți concurenți, la startul acestei competiții. Am vrut să văd dacă pot face față unui concurs de blogging creativ, dacă poveștile și articolele mele ar putea cuceri audiența prin felul în care sunt redactate. Am trecut prin emoții, probe (din care una câștigată cu punctaj maxim), nervi, stres, verificări de text, corecturi, drafturi multe și în final am tras linie fericită că mă aflu printre finaliști. Dincolo însă de toate acestea, am pus în balanță eforturile mele cu cele ale organizatorilor și tocmai din acest motiv am vrut să aflu răspunsul la câteva întrebări ce țin de folosirea limbii române în mod corect, din perspectiva oamenilor din spatele cortinei. De aceea, am invitat-o pe Claudia Pătrașcu să se alăture inițiativei noastre, discutând împreună despre locul limbii române într-un concurs pentru bloggeri.

          Claudia,  mai înainte de orice întrebare am dori să îți mulțumim pentru că ai acceptat invitația noastră de a răspunde unui interviu cu intenția de promovare și susținere a limbii române.

Vă felicit pentru inițiativă și vă mulțumesc pentru invitație, mă onorează.

Sursa foto: Facebook Claudia Patrascu

          Te rog să ne spui câteva cuvinte despre SuperBlog. Ce este acest concurs și care este scopul acestuia?

SuperBlog este o competiție de creativitate dedicată bloggerilor care vor să-și testeze sau să-și antreneze “condeiul” virtual, să descopere cum se pot adapta la teme dintre cele mai variate și să se disciplineze scriind după un brief cu cerințe exacte, într-un termen fix, având grijă, totodată, să-și păstreze stilul personal și să-și țină cititorii aproape. Da, este o reală provocare, dar la fel de reale sunt și lecțiile învățate, experiența obținută astfel, competiția cu ceilalți și mai ales cu propriile limite.

În egală măsură, proiectul se adresează și companiilor care vor să se “împrietenească” cu blogosfera și nu știu cum și de unde să înceapă sau care vor să abordeze alte segmente și mijloace de promovare. Atunci când se întâlnesc bloggeri talentați și marketeri deschiși la un context diferit, creativ și îndrăzneț, pot apărea rezultate frumoase și parteneriate benefice ambelor părți. Cu acest scop am și lansat, de altfel, proiectul-pilot în 2008 și, după 10 ani, în care am descoperit mii de bloguri și am colaborat cu peste 100 de branduri (atât afaceri autohtone, cât și firme mulți-naționale), putem spune că rezultatul este unul pozitiv. Mai sunt destule aspecte de îmbunătățit, în special la nivel de percepție, comunicare și perfecționare (atât în blogosfera, cât și în mediul de afaceri), dar, cum ne plac provocările și SuperBlog ne oferă mereu ceva de învățat, mergem mai departe 🙂

          Cât de importantă este limba română într-un concurs de blogging creativ?

În cazul nostru, participarea la SuperBlog implică scrierea în limba română – deci, este o condiție sine qua non încă de la înscrierea în competiție – și nu de puține ori am fost nevoiți, cu părere de rău, să refuzăm bloggeri altminteri talentați care scriau în alte limbi, fiindcă regulamentul menționează clar că pot participa exclusiv bloguri în limba română. Considerăm însă ca pe viitor să extindem “granițele” lingvistice ale competiției.

Sursa foto: Facebook Claudia Patrascu

Una dintre cerințele sponsorilor punctează de asemenea și corectitudinea exprimării corecte în limba română. Este acesta un criteriu important al acordării notelor?

Din punctul nostru de vedere, al organizatorilor, o exprimare corectă trebuie să fie un criteriu de evaluare în orice competiție de blogging, fiindcă bloggerii își pot influența (în bine sau rău, după caz) propriile comunități de cititori. Așadar, trebuie să fie conștienți că reprezintă niște potențiale modele și să se comporte la înălțimea acestui rol, chiar dacă nu se consideră (încă) influenceri sau nici măcar nu și-au propus să devină.

Cum articolele sunt evaluate de către reprezentanții sponsorilor (specialiști în marketing sau PR, în general) sau de către juriile delegate de aceștia, le explicăm de la bun început ce presupune evaluarea, iar calitatea exprimării este un criteriu nelipsit din barem. Au fost destule situații delicate (din punct de vedere gramatical și nu numai) care au demonstrat că o jurizare corectă din toate punctele de vedere nu poate fi o jurizare care face abstracție de normele exprimării în limba română, oricât de creativ ar fi textul. Iată de ce recomandăm atât bloggerilor, cât și juriilor să acorde importantă cuvenită gramaticii și ortografiei. Unii sunt chiar hiper-grijulii în această privința, ba chiar înverșunați împotriva oricărei abateri, alții încă mai au scăpări, dar, de la un an la altul, se remarcă o evoluție – fie pentru că din start se înscriu bloggeri obișnuiți să scrie într-o limba română îngrijită, fie pentru că și-au corectat în timp greșelile.

          Sunteți în permanentă legătură cu sponsorii: oferte, transmiterea unor notificări, solicitări ale participanților. Cât de mult contează exprimarea (scris, vorbit) atunci când transmiteți o informație sponsorilor?

Fiind vorba despre persoane în general foarte ocupate, este esențial să comunicăm cât mai concis și elocvent, să transmitem clar informația și să încercăm să obținem răspunsuri la fel de clare. Cum sunt destule aspecte de bifat, uneori și conversațiile riscă să-și piardă și din concizie, și din claritate, și din elocventă. Oricum, comunicarea cu atâtea persoane cu stiluri diferite de lucru și de exprimare este, pentru mine, un nesfârșit exercițiu de perfecționare a comunicării și mă bucur că am această oportunitate. În timp, am învățat multe de la interlocutorii mei – fie bloggeri, sponsori sau parteneri.

          Există greșeli de scriere sau vorbire în acest concurs? Cum crezi că pot fi acestea evitate de către bloggeri?

Oricât mi-aș dori să răspund negativ la această întrebare, nu aș putea. Există, desigur, și greșeli – atât pe bloguri, cât și, uneori, în exprimarea sponsorilor, partenerilor, probabil și în a noastră, a organizatorilor (bineînțeles, ne străduim să le reperăm și să le corectăm).

În ceea ce-i privește pe bloggeri, pot evita greșelile în măsura în care își doresc cu adevărat să le prevină sau să le corecteze. În acest sens, se pot informa din dicționar sau online, când au dubii, sau pot ruga alte persoane să le verifice textele și să le atragă atenția asupra erorilor, explicându-le, totodată, (de) ce au greșit și care este varianta corectă. Dacă procedează așa sistematic și fac un efort conștient să aplice ce au învățat, curând se vor obișnui.

          Claudia, ție ți se întâmplă să greșești? (Ne poți povesti o astfel de întâmplare? ) Cum crezi că pot fi gestionate astfel de situații?

Cu siguranță am mai greșit și eu și nu o dată. Nu-mi vin în minte prea multe întâmplări (sper să nu le fi uitat intenționat!), dar știu că, la un moment dat, într-o discuție privată pe Facebook, fiind foarte târziu în noapte, de abia îmi țineam pleoapele deschise și am omis – oroare! – o cratimă. Am realizat imediat ce am trimis mesajul și am revenit cu o erată, dar tot mă întreb câte alte greșeli oi mai fi comis oare, fără să-mi dau seama?

Sursa foto: Facebook Claudia Patrascu

Mă bazez, totuși, pe cele trei decenii de când (mă străduiesc să) comunic articulat în limba română. În școală, mi-au plăcut mult gramatica și literatura, am participat la olimpiade, am urmat profilul uman în liceu, iar apoi o facultate tot pe profil filologic, după care am lucrat că traducător, copywriter, jurnalist, specialist în relații publice, așa că am o oarecare experiență în utilizarea limbii și sper că tot ce am învățat în atâția ani să nu-mi permită să comit niște greșeli flagrante.

          Prin firea umană, avem tendința de a ne simți nedreptățiți atunci când suntem apostrofați. Într-un concurs presiunea este mare și poate influența această tendință. De aceea, SuperBlog a pus la dispoziția participanților un anumit număr de contestații. Consideri că aceste contestații pot constitui un mijloc eficient de a îndruma sau corecta, chiar și în ceea ce privește greșelile de scriere sau vorbire?

Noi am introdus contestațiile în mecanismul competiției din dorința de a se repera și îndrepta la timp eventualele erori de notare, indiferent de cauze.

Dacă sunt corect abordate și se face abstracție de orgolii, da, cred că pot fi utile contestațiile inclusiv pentru corijarea greșelilor de scriere. Bineînțeles, cu condiția ca juriul să le sesizeze și să le prezinte cu argumente obiective, într-o manieră cât mai empatică și mai puțin deranjantă, iar participanții să fie dispuși să accepte inclusiv criticile și sugestiile primite.

          Uneori bloggerii înclină să folosească în articole expresii și fraze în limba engleză. Cât de permisiv este SuperBlog din acest punct de vedere? Cât de mult alterează sau înfrumusețeaza un text aceste expresii?

Pe mine, una, în calitate de cititor oarecare, nu mă deranjează utilizarea expresiilor în limba engleză într-un text scris în limba română, atâta timp cât ele se justifică în respectivul context din punct de vedere semantic sau stilistic. Uneori, însă, descopăr (în blogosfera, în general, nu neapărat în cadrul SuperBlog) texte scrise în așa-zisa rom-gleza și uneori mă deranjează suficient de mult încât să abandonez lectura pe parcurs, chiar dacă îi și cunosc pe unii dintre autori și îmi sunt, altminteri, simpatici. În cazul celor mai apropiați, când mai sesizez greșeli, mă abțin, de obicei, să le fac observație – cel puțin, nu direct – fiindcă nu aș vrea să-i supăr. Îi prețuiesc pentru alte calități, mai importante (din punctul meu de vedere) decât măsura în care exprimarea lor rezonează sau nu cu așteptările mele. Am și eu destule “bube”, mai bine mă concentrez asupra lor.

În cadrul SuperBlog, “presărarea” expresiilor în engleză într-un articol scris în română nu este interzisă, dar nici recomandată. Măsură în care ele sunt acceptate sau, dimpotrivă, “taxate” la punctaj depinde de exigențele fiecărui juriu (noi, organizatorii, nu ne implicăm niciodată în evaluarea articolelor, din dorința de a rămâne imparțiali). Implicit, se pot remarca, uneori, diferențe semnificative de abordare.

          Cum vezi evoluția blogurilor în următorii ani, din punct de vedere al limbii române?

La modul general, constat o mai mare varietate a temelor (cel puțin, pe blogurile pe care le urmăresc, constant sau ocazional), mai multă grijă la aspectul blogului și un apetit crescând pentru transformarea pasiunii de a scrie din hobby în profesie – toate acestea sunt semne că blogosfera se maturizează, în opinia mea. În ceea ce privește utilizarea limbii române, însă, cred că mereu au existat și vor exista în continuare bloguri demne de a fi date exemplu și bloguri neîngrijite – fie pentru că autorul desconsideră importantă unei exprimări corecte, fie din ignoranță, viteză, neglijență sau orice alt motiv. Așadar, realist, nu mă aștept la o revoluție din acest punct de vedere nici în următorii ani.

Sursa foto: www.super-blog.eu

De ce ar trebui ca un blogger să se înscrie în acest concurs?

Îmi displace, la modul general, cuvântul “trebuie”, așa că îl voi înlocui cu “poate” și “vrea” 🙂

Așadar, un blogger poate să participe la SuperBlog dacă vrea să se întreacă în creativitate cu alții, dacă vrea să afle cum/dacă știe să scrie și pe alte teme decât cele pe care le abordează de obicei, cum ar colabora cu o companie sau alta, în cazul unui parteneriat, cât de bine se descurcă pe teme impuse, cerințe exacte și cu un termen fix, cum resimte adrenalina, cum se autodepășește, cum se raportează la alți concurenți și ce învață de la ei, dacă vrea să afle cum îi percep alții stilul de a scrie sau dacă și-ar dori să experimenteze ceva nou, dacă vrea să se distreze, să câștige premii și să-și facă noi prieteni, online și offline.

Ce mesaj ai transmite celor care citesc aceste rânduri referindu-ne strict la limba română și la legătura cu un blog sau vlog?

Le transmit un gând cu care am crescut și pe care l-am cultivat constant – mai întâi, la îndemnul părinților și al profesorilor, apoi al mentorilor și oamenilor de care m-am înconjurat și de la care am avut de învățat: modul în care ne exprimăm nu doar că ne reprezintă, dar reflectă și modul în care gândim, implicit cum acționăm și ce atragem în viață noastră. Mai multă grijă în exprimare ar putea aduce, pe termen lung, și alte schimbări în bine, indiferent că le conștientizăm sau nu: o încredere sporită în sine, cititori mai elevați și, nu în ultimul rând, mai multe colaborări. Succes și spor din plin!

         Îți mulțumim Claudia și, pentru că știm că se apropie rapid o nouă ediție SuperBlog, vă urăm succes și vouă, organizatorilor, dar și participanților deopotrivă! 

În acest capitol al campaniei noastre am punctat importanța limbii române într-un concurs ce are la bază tocmai scrierea de conținut pe baza gândirii creative. Așa cum era de așteptat, importanța limbii române este evidentă și nu o putem neglija. Mâine scriem un nou capitol împreună, iar invitata noastră vine cu informații esențiale despre importanța limbii române încă din fragedă pruncie. Ia să vedem, ghiciți cine este invitata noastră de mâine? 🙂

Share This: