Capitolul 25 ne aduce o părere sinceră venită din partea unei persoane cunoscute în mediul online. Blogger, antreprenor și tată, Dan Cruceru este în mod cert o voce atunci când vine vorba despre expunerea părerilor în mod public. L-am invitat așadar pe Dan Cruceru să ne răspundă câtorva întrebări cu privire la subiectul campaniei noastre Corect Românește, drept pentru care pe voi vă invităm la lectură!

Sursa foto: Dan Cruceru

Bună ziua, domnule Dan Cruceru, vă mulțumim pentru că ați acceptat invitația noastră! Vă rugăm să ne spuneți, pe scurt, câteva cuvinte despre activitatea dumneavoastră.

Sunt deținătorul brandului Taticool. Sub această umbrelă, se regăsesc: blogul Taticool– experiențele mele de tată, rubrica săptămânală Taticool în cadrul emisiunii Vorbește Lumea de la Pro tv, canalul de youtube cu același nume, paginile de facebook și Instagram Taticool și, nu în ultimul rând, un magazin fizic și online- Taticool Shop– prin care import, distribui și comercializez exclusiv în România o serie de produse premium pentru copii.

Vă rugăm să ne spuneți cât de mult contează limba română pentru dumneavoastră în viața de zi cu zi (profesional, personal)

Este foarte, foarte importantă. Întreaga mea activitate se învârte în jurul limbii române. De la textele pe blog, la relația cu clienții, țin foarte mult ca atât eu, cât și angajații mei să folosim corect limba română.

           Pe lângă faptul că vă ocupați în mod constant de blog și de magazinul cu produse destinate copiilor, mai sunteți și părinte. Cum vedeți evoluția sistemului de învățământ de astăzi? Se mai pune accent pe limba română învățată în mod corect?

Of, ați atins un subiect care mă preocupă și mă îngrijorează foarte tare. Din păcate simt o degradare puternică a sistemului românesc de învățământ și din ce în ce mai mulți copii nu reușesc să mai folosească în mod corect limba română. De la prescurtări, la englezisme, limba folosită de copiii noștri începe să fie alta decât cea învățată de noi în școală. Și aici este vina sistemului de învățământ, dar și a părinților care nu mai insistă în folosirea corectă a limbii române de către copiii lor.

Sursa foto: Dan Cruceru

            Cum vedeți evoluția tinerilor de astăzi? Mai există ideea de documentare, de a citi, de a fi autodidact? Mai sunt necesare aceste lucruri?

Cred că tinerii de azi sunt mai degrabă autodidacți. Într-un alt fel decât eram noi, dar clar învață mult mai mult singuri, acasă, decât la școală. Își iau informațiile de pe internet, sunt preocupați exclusiv de ceea ce le place și cred că mulți dintre ei vor face performanță. Dar, trăim un paradox: acești tineri sunt din ce în ce mai puțin interesați de școală, dar au o puternică dorință de cunoaștere. Pe care, însă, și-o iau din alte surse.

           Internetul, dispozitivele electronice versus carte tipărită. Ce alegem? De ce alegem în acest fel?

Dacă vorbim despre copii, clar lucrurile s-au schimbat. Un puști va prefera internetul și telefonul mobil. Eu ador mirosul cărților, dar… sunt de modă veche. Nu pot să mă opun introducerii tehnologiei în viața copilului meu. În occident, sunt școli care au eliminat hârtia. Acasă la noi, e un amestec între vechi și nou. Sophia are cărți de povești, dar adoră să descopere și lumea virtuală.

          Este mediul online responsabil în vreun fel de problemele ce apar la nivel de utilizare corectă a limbii române scris-vorbit?

Nu știu dacă poți spune că mediul online e responsabil de ceva. Mediul online este așa.. o chestie mare, multiplă, dar anonimă. Individual, fiecare utilizator sau creator de conținut poate fi făcut responsabil de ceva, dar nu toți la grămadă. Eu pot să-ți spun că, în ceea ce mă privește pe mine, în calitate de blogger, insist să scriu foarte corect în limba română și să încerc să educ prin exemplul meu.

Sursa foto: Dan Cruceru

Scrierea în mediul online: cu sau fără diacritice? Este mai importantă informația decât forma în care este prezentată aceasta?

100% cu diacritice. Tot ce scriu are diacritice. Așa toată lumea va putea citi exact cuvântul pe care am vrut să-l scriu, și nu altul.

Care sunt modalitățile prin care putem salva limba română? Are aceasta nevoie să fie salvată sau de fapt suntem doar câțiva care văd anumite probleme?

Limba română evoluează. Din totdeauna s-a întâmplat asta. Eu nu văd o problemă dacă vor fi introduse în DEX cuvinte noi. Problema apare la cum o scriem. Și aici, repet, atât profesorii, cât și părinții trebuie să-i învețe pe copii că e cool să scrii corect gramatical. Astfel cei din jurul tău vor înțelege că ești un tip deștept.

           Dumneavoastră vi se întâmplă să greșiți în ceea ce privește utilizarea limbii române? Cum remediați aceste situație?

Din păcate, îmi mai scapă și mie greșeli. Foarte rar, pentru că am absolvit, totuși, două facultăți umaniste și, de când mă știu, sunt cu pixul în mână. Sunt jurnalist de profesie, așa că a scrie corect era o obligație de serviciu. Totuși, când greșesc, nu ezit să recunosc și să corectez urgent.

            Dumneavoastră încercați, prin activitatea avută, să îndrumați, să corectați, să constituiți un exemplu pentru persoanele care vă urmăresc?

Așa cum am menționat anterior: da, insist să scriu corect în limba română și îi îndemn pe toți cei care mă citesc să facă la fel.

           Vă rugăm să adresați un mesaj sau un îndemn cititorilor noștri, cu referire la subiectul campaniei.

Cool este să scrii corect românește! Astfel cei din jurul tău nu vor avea ocazia să te apostrofeze cu LOL sau OMG. Dar, cu siguranță, îți vor da un mare LIKE și un WOW!

           Vă mulțumim, domnule Dan Cruceru și vă urăm succes în proiectele dumneavoastră viitoare!

Încheiem un nou capitol al campaniei noastre, având la îndemână o părere nouă și idei clare, trasate chiar cu ajutorul cuvintelor. Limba română este importantă și iată că fiecare interviu ne-a adus în vedere acest răspuns. Vă așteptăm cu un nou capitol, la fel de interesant și educativ, dar până atunci, dacă acest material v-a fost pe plac, nu ezitați să îl distribuiți!

Share This: