Capitolul 17 aduce în discuție un domeniu nou, în care nu ne-am aştepta ca limba română să fie chiar atât de importantă. Şi totuşi, domeniul foto-video ascunde oameni cu adevărat implicați în promovarea limbii române rostite şi scrise în mod corect. Astăzi discutăm cu Iuliu Paul Pop, un tânăr a cărui modalitate de exprimare o reprezintă fotografia și care reușește să fie un reprezentant de nădejde al acestei nișe. Îi mulțumim și noi pentru exemplul pe care îl oferă, dar și pentru implicarea sa în campania noastră, ce are ca motivație susținerea și promovarea limbii române.

Sursa foto: www.juliuspaul.com

         Bună Paul, îți mulțumim pentru că ai acceptat să răspunzi întrebărilor noastre. Ne poți spune, te rog câteva cuvinte despre activitatea ta?

Buna Mona! Eu sunt fotograf profesionist și doctorand în arte vizuale. Am reușit să transform acum 10 ani pasiunea pentru imagine într-un job full time. Pentru mine este important să văd rezultatul final al muncii mele și desigur să știu că ceea ce fac zi de zi ajută, într-un fel sau altul, oamenii din jurul meu. Pe lângă fotografia de eveniment, lucrez la multe proiecte de suflet. Unul dintre ele este blogul meu de cafea de specialitate.

         La o primă vedere, interacțiunea cu persoanele din domeniul tău de activitate pare a însemna o comunicare destul de redusă la nivel scris-vorbit. Cât de mare este de fapt influența limbii romane în aceasta nișă?

Primul contact pe care îl am cu ai mei clienți este de obicei în mediul online, pe email sau pe rețelele sociale. Acum 10 ani, când am început mica mea afacere, prima interacțiune era aproape în toate cazurile la telefon. Am observat în timp că oamenilor le place sau mai bine zis li se pare mai confortabil să scrie câteva cuvinte pe internet, decât să se exprime verbal la telefon. Cred eu că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că mulți oameni se simt rușinați când poartă o conversație mai lungă la telefon cu o persoană străină. Pentru mine este importantă mereu prima impresie, de aceea acord o atenție deosebită modului în care mă abordează în scris clienții mei. De obicei oamenii care îmi scriu se feresc de texte lungi în care să îmi ofere multe detalii despre ceea ce îi interesează. Acest lucru mă deranjează, însă după modul în care sunt puse semnele de punctuație pot să îmi fac o primă impresie.

         Consideri că felul în care scrie sau vorbește o persoană care imortalizează anumite momente este important? Are vreo influență asupra oamenilor felul în care se prezintă un astfel de serviciu?

Am observat că multă lume nu acordă o importanță deosebită modului în care vorbește sau se exprimă în scris un prestator de servicii. Clienții aleg în funcție de portofoliu și preț. Dacă fotograful, videograful sau muzicianul oferă un serviciu de calitate la un preț convenabil, alte aspecte nu mai contează. Nu vreau să generalizez, dar am întâlnit de-a lungul timpului sute de muzicieni la evenimente care deși sunt foarte cunoscuți și solicitați, când ai o conversație cu ei rămâi cel puțin dezamăgit. Eu consider că o persoană publică, indiferent de domeniul ei de activitate, ar trebui să vorbească limba română literară, fără regionalisme și cu un accent regional cât mai neutru. Am întâlnit foarte puțini clienți care să vorbească fluent și corect, deci tind să cred că nu așteaptă opusul de la un prestator de servicii.

Sursa foto: www.juliuspaul.com

Știu că te ocupi de asemenea și de segmentul grafic: realizarea de bannere, de pliante publicitare și de diverse produse care constituie partea vizuală a unor servicii. Cât este de important ca un astfel de produs să fie corect realizat, discutând despre partea de text?

Când trebuie să concep un text publicitar sau un articol pentru blog mă gândesc în primul rând la cine este publicul meu țintă pentru a adapta limbajul la nivelul acelor oameni. Nu poți ști niciodată cine va citi acel text, dar indiferent de cât de simplu sau complex este, trebuie să nu aibă nici o greșeală de exprimare sau de punctuație. Mizez pe acest lucru din nouă motive: în primul rând un text corect scris din toate punctele de vedere denotă profesionalism, iar în al doilea rând cel care face publică o informație, de orice natură (în special un blogger), inevitabil devine un mic formator de opinie care are responsabilitatea de a fi corect din toate punctele de vedere.

         Paul, știu că ești una dintre (puținele) persoane care aleg presa scrisă în detrimentul presei digitale. Care este motivația ta?

Am renunțat la televizor acum șapte ani pentru că majoritatea televiziunilor au un conținut audio-vizual de slabă calitate. Îmi doresc să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în jurul meu, însă nu suport știrile partizane. Consider că fiecare individ trebuie să beneficieze de știri imparțiale, tocmai pentru a nu fii prada unor manipulări în masă. De aceea prefer să citesc presă scrisă (online în mare parte) pentru a putea urmări în paralel mai multe publicații. Din fericire internetul mă ajută să verific autenticitatea unor știri prin găsirea rapidă a surselor de informare.

         Interacțiunea noastră a avut la baza o verificare a unei exprimări dintr-un articol de presă scrisă. Ce te determină să verifici corectitudinea scrierii unei informații? Cât de important este ca atunci când citim să verificăm corectitudinea informației?

Eu am un respect deosebit pentru jurnaliștii profesioniști și imparțiali pentru că ei ne ajută să gândim și să acționăm corect în raport cu evenimentele din jurul nostru. Este evident faptul că orice publicație are și conținut de umplutură, deseori scris de oameni slab pregătiți profesional. Nimic nu este mai neplăcut decât să citești un articol care are o mulțime de greșeli gramaticale. Cât despre corectitudinea informației eu cred că fiecare individ are dreptul să creadă doar ceea ce vrea și îi place. Eu personal consider că este de datoria fiecăruia de a verifica veridicitatea unei informații înainte de a-și crea o părere.

         Aduce mediul online influențe nefaste asupra folosirii corecte a limbii române?

Când a apărut internetul și mai exact chat-ul în România, tinerii de atunci au creat un limbaj de comunicare online bazat pe o gramatică a limbii române foarte stâlcită. Asta s-a întâmplat pentru că dura foarte mult să scrie un text complex și corect la tastatură din lipsă de experientă, iar pentru transmiterea unor mesaje banale se foloseau foarte multe prescurtări, tocmai pentru a economisi timp. În ziua de azi, acest limbaj “stricat” nu prea mai este întâlnit, mulțumită funcțiilor moderne încorporate în chat-uri care oferă sugestii și corectează cuvintele scrise greșit. Problema este că oamenii folosesc atât de mult chat-ul că să întrețină un dialog format din propoziții scurte, încât se află într-o mare dificultate când trebuie să elaboreze două sau trei fraze coerente și corecte gramatical pentru a exprima o părere într-un comentariu, spre exemplu.

Lumea ta se zugrăvește deseori în imagini. Consideri că este timpul să zugrăvim lumea frumos în cuvinte și expresii corecte? Este loc de mai bine în ceea ce privește exprimarea scrisă și vorbită?

Cu siguranță trebuie să vorbim și să scriem corect pentru că doar în acest fel mintea noastră va deveni coerentă. Orice imagine care transmite un mesaj are în spate o poveste. Pentru mine este greu să realizez o imagine potrivită pentru un client dacă acesta nu se exprima coerent și concis asupra conceptului pe care vrea să-l scoată în evidență. Deși îmi corectez deseori prietenii când folosesc cuvinte sau exprimări greșite, îmi este foarte greu să vorbesc perfect corect. Nu pentru că nu aș putea să țin o conversație elaborată ci pentru că oamenii se uită ciudat la mine și mă consideră arogant. Deci, deseori trebuie să vorbesc și eu la fel de stâlcit ca și ei. În scris, exclud complet acest lucru.

         Intri în contact cu foarte multă lume, prin prisma meseriei. Consideri că lumea acordă suficient de multă atenție formelor de exprimare în limba română?

Sunt destul de dezamăgit de faptul că oamenii acordă atât de puțină atenție formelor de exprimare din limba română! Nu vreau sa judec pe nimeni din acest punct de vedere, dar de fiecare dată când am o conversație verbală cu o persoană care are un puternic accent rural, stâlcind cuvintele, simt cum timpanul meu este zgâriat. Cred că oamenii ar putea fii mai atenți la acest aspect, însă din păcate mulți nu pun accentul pe melodicitatea unei conversații ci îi interesează doar informația.

         Te rog să ne spui dacă ți se întâmpla să greșești. Dacă da, cum remediezi această situație?

În timp ce scriu un text, dacă am incertitudini legate de anumite cuvinte sau expresii, verific dicționarele limbii române. Din grabă sau din cauza oboselii se întâmplă să mai am greșeli de punctuație însă am prieteni vigilenți care mă ajută cu identificarea lor. Verbal, nu pot controla tot timpul pronunția cuvintelor.

         Te rog să adresezi un mesaj sau un indemn cititorilor noștri!

Limba română are o melodicitate foarte plăcută, iar în momentul în care vorbești în fraze cât mai lungi ajungi să-ți fie drag să te asculți. Știu că sună puțin narcisist, însă dacă îți educi modul de a vorbi, automat și mintea ta va deveni mai organizată. La un moment dat mă aflam într-o discuție, iar cineva mi-a pus o întrebare. A durat trei zeci și unu din minute că să ofer un răspuns cât mai complex, timp în care nimeni nu m-a întrerupt. Oamenii sau obișnuit să vorbească în propoziții scurte, lucruri banale, lucru care în timp i-a făcut pe mulți dintre ei să devină analfabeți funcționali. Eu vă recomand să citiți cât mai mult și să fiți atenți la modul cum vă exprimați.

         Îți mulțumim Paul și îți urăm succes în ceea ce privește proiectele următoare!

Ne așteaptă mâine capitolul 18, unul care se anunță a fi interesant și educativ. Ne bucurăm că putem discuta cu oameni frumoși, care își aduc aportul în această campanie prin ceva. Continuăm, iar materialul de mâine sperăm să aducă acele informații care să ne ajute să ne perfecționăm, să învățăm și, de ce nu să fim mai buni unii cu ceilalți.

Share This: