Cu totii ne dorim sa ne promovam cat mai mult si de cele mai multe ori ni se intampla ca in fuga noastra dupa atingerea unor scopuri inalte sa uitam ca de fapt si promovarea are niste reguli. Din pacate putini sunt cei care inca mai urca scari abrupte in incercarea de a-si atinge visul. Chiar si noi, ocupandu-ne de SEO, intalnim deseori persoane care incearca efectiv sa calce “pe cadavre” in ideea de a reusi, de a fi mai sus. Totusi, si in aceasta jungla a promovarii exista reguli si poate ca nu ar strica sa ni le reamintim din cand in cand.

O prima regula, foarte importanta dealtfel, consta in a nu cauta sa fortezi lumea sa te placa. Vi s-a intamplat vreodata sa acceptati 10 cereri de prietenie pe Facebook si sa primiti 9 (!) cereri de a da like la o anumita pagina? Da, ne puteti acuza in voie ca suntem rautaciosi, insa atragem atentia asupra unui lucru. Majoritatea celor care adauga persoane doar cu scopul de a mai castiga un like trebuie sa inteleaga ca nu acesta este modul corect de a se promova. Nu adaugi “prieteni” doar in ideea de a obtine un like! Poate parem siroposi, insa fiecare profil de utilizator inseamna o persoana, un om, un suflet, care poate ca are de oferit mai mult decat un simplu like la pagina. Iar daca atragi atentia asupra acestui lucru, tot tu devii persoana non grata, tot tu esti cel care a “retezat” cuiva aripile, tot tu esti cel care a ruinat Craciunul…

Sa fim seriosi, cei mai multi dintre oamenii care au reusit, si-au cladit istoria prin munca, nu prin adaugarea unui numar de persoane la intamplare, persoane pe care nu le cunoaste (si nici nu are intentia sa o faca!), pe care efectiv nu da doi bani!

Nu va temeti ca cineva va avea mai multe like-uri decat voi! Fiti mai buni prin ceea ce faceti si like-urile vor veni natural!

O alta regula consta in a respecta munca celorlalti din jurul tau. Da, respecta concurenta, am mai spus-o! De ce? Pentru ca de cele mai multe ori concurenta iti da imboldul principal sa reusesti, sa fii mai bun. Nu cauta sa parjolesti totul in jurul tau, pentru ca altfel nu vei mai avea repere. Stiti ca de multe ori se intampla ca oameni din aceeasi breasla sa se ajute? Sa cumpere materiale “in comun”? Diferentele se fac in momentul in care fiecare incepe sa lucreze pentru clientii sai! Acolo se vede in mod clar cine este mai bun, si cine nu.

Respecta si vei fi respectat! Este important sa tii minte acest lucru, indiferent ca vorbim despre mediul online, sau despre orice altceva. Cata vreme nu exista respect, nu vei fi decat o simpla pagina de Facebook sau un simplu site, bine punctat de catre Google, insa depunctat de catre oameni!

Ne-am dori sa nu mai vedem solicitari de like-uri venite prin cereri private de prietenie (strict cu referire la cazurile mentionate), ci sa le castigam pentru ca suntem buni! Pentru ca ceea ce facem noi este unic si iese in evidenta! Pentru ca da, pentru toti e loc sub soare si pe internet, insa uneori mai conteaza si felul in care te faci cunoscut!

Share This: