Atunci cand citim despre opimizare seo articole si despre metodele de promovare in mediul online, cel mai adesea pare ca auzim expresia “public tinta” sau “public targetat”. Este lesne de inteles ca aceste sintagme ne trezesc in minte imaginea unui grup de oameni, selectati dupa un anumit criteriu, acesta fiind de cele mai multe ori concretizat in interesul fata de serviciile noastre.

In realitate insa lucrurile nu stau chiar asa. Interesul nu este singurul lucru care ne intereseaza atunci cand vine vorba despre public targetat, sau public caruia ne adresam, iar acest lucru este confirmat practic si de uneltele care ne vin in ajutor atunci cand activam in mediul online, cum ar fi spre exemplu Google Adwords.

Poate ca nu v-ati intrebat niciodata de ce aceasta platforma online ne ofera aceste informatii. Ei bine ele sunt extrem de pretioase, deoarece prin ele putem afla date cu privire la comportamentul utilizatorilor de internet si ne poate ajuta sa imbunatatim performantele site-urilor noastre, astfel incat ele sa raspunda cat mai bine atat nevoilor utilizatorilor, cat si specificatiilor si cerintelor Google.

Luate separat, aceste date fac referire la criteriile demografice, la sex si varsta, la preferintele de cautare, dar si la modul in care anumite produse si servicii sunt percepute de catre utilizator.

Publicul targetat este intradevar cel caruia ne adresam, insa de fapt, cui ne adresam? Aceasta este intrebarea cu care se incepe de fapt analiza site-ului nostru si a continutului, deoarece in functie de criteriile de selectie putem avea sau nu rezultate.

Deoarece credem in puterea exemplului, vom cauta sa detaliem aceste lucruri si ne vom referi in cele ce urmeaza la o situate ipotetica, incercand sa aflam cum determinam caracteristicile unui public targetat, pentru o afacere in domeniul cosmetic. Asadar un criteriu de importanta majora va fi determinarea sexului persoanelor catre care ne indreptam serviciile, mai ales avand in vedere contextul lumii moderne, in care deopotriva barbatii si femeile sunt la fel de ingrijiti. Ei bine daca vorbim despre un salon exclusiv dedicat femeilor, aici lucrurile sunt simple, in vreme ce un public mixt va determina demararea unor campanii de promovare separate, divizate in functie de nevoile fiecarui utilizator. Promovarea cu target in functie de sex poate constitui un avantaj, deoarece anumite persoane pot recurge la cautare specifica, de tipul “salon cosmetica barbati”, caz in care promovarea noastra specifica nu va face altceva decat sa ne aduca beneficii.

Pe de alta parte, delimitarea noastra de restul serviciilor este vitala. In mod cert nu vom promova serviciile de cosmetica in grupuri destinate constructiilor, spre exemplu, si nici nu vom vorbi despre instalatii in fata unui public interesat de bone. Este foarte important sa ne delimitam activitatea si sa ne axam strict pe ceea ce inseamna promovarea in grupuri specifice, relationate de obiectul activitatii noastre.

In final,este important sa oferim utilizatorilor ceea ce acestia isi doresc. Publicul interesat asteapta de la noi informatiile relevante de care ei au nevoie si tocmai de aceea este important sa studiem aceste lucruri si sa le punem in aplicare astfel incat rezultatele sa nu intarzie sa apara.

Share This: