Atunci cand incercam sa ne promovam intens prin SEO sau prin campanii platite, este important sa beneficiem si de un raspuns al actiunilor si demersurilor noastre in acest sens. In ultima perioada am sesizat faptul ca multi administratori de site-uri si-ar dori sa stie mai multe lucruri despre activitatea utilizatorilor de pe site-ul lor, insa am aflat si ca acestia nu gasesc exact metodele prin care pot face asta. Cea mai uzuala metoda pentru verificarea traficului ramane pentru cei mai multi administratori numarul de comenzi sau apeluri telefonice ori e-mail-uri, ca dovada a faptului ca anunturile sunt rulate corect. Ei bine, aceasta nu este singura cale…

Este bine de stiut faptul ca verificarea interactiunii unui site cu utilizatorii sai se poate face cu usurinta folosind o singura optiune, una care inglobeaza insa foarte multe resurse la un loc. Vorbim in cele ce urmeaza despre Google Analytics si despre cateva informatii foarte importante pe care cu totii ar trebui sa le stim, astfel incat sa putem raspunde in consecinta, luand cele mai bune decizii pentru afacerile noastre online.

Ce poate face pentru noi Google Analytics? Ei bine, alaturi de SEO si de campanii platite de promovare prin Google Adwords, aceasta unealta ne poate da informatii pretioase despre felul in care site-urile noastre sunt vazute de catre potentialii clienti. Pentru aceasta insa este necesar sa intelegem notiunile de baza ale platformei, astfel incat sa putem interpreta in mod corect informatiile pe care le primim.

Google Analytics ne ofera posibilitatea de a vedea in timp real traficul existent pe site-ul nostru. Aceasta optiune este importanta mai ales in cazul postarilor noi si in cazul verificarii rularii unor anunturi, dar si in cazul in care avem nevoie de vizualizarea numarului de utilizatori care participa la un demers al nostru, de tipul unor oferte promotionale, sau intr-o perioada de reduceri. Putem astfel vedea in timp real ce anume vizualizeaza utilizatorii, de unde anume, ca si pozitionare geografica, dar si sursele sau retelele sociale de unde au fost directionati utilizatorii catre site-ul nostru.

Tot din interiorul Google Analytics putem vedea si traseul pe care il urmeaza utilizatorii in site-ul nostru. Daca vreti, acest lucru este ca o harta, pe care sunt marcate traseele pe care le urmeaza un cititor in momentul in care intra in site. O pagina duce catre alta pagina, si tot asa, creandu-se o retea de pagini in care acesta navigheaza, pana la iesirea din site. Fireste, exista si cazuri in care un utilizator poate parasi site-ul inca din primele secunde, iar in acest caz traseul este intrerupt, lucru care este in stransa legatura cu rata de respingere (bounce rate).

Rata de respingere a unui site (sau bounce rate), despre care am scris pe larg aici, este un parametru pe care il putem urmari chiar din Google Analytics, valoarea acestuia modificandu-se in functie de nivelul de trafic, transmitandu-ne astfel informatii pretioase cu privire la comportamentul utilizatorilor. Este indicat sa acordam atentia cuvenita acestor informatii, deoarece in functie de pozitia pe care o adoptam fata de ele, site-ul nostru s-ar putea schimba in mod pozitiv, lucru ce ar putea conduce catre rezultate vizibil mai bune.

Categoria “achizitie” a platformei Google Analytics ofera si ea informatii pretioase despre site, iar subcategoria care pentru noi vorbeste de la sine este cea denumita “canale”, unde putem vedea traficul din diverse surse, fie el trafic organic, din retele sociale sau direct. Contul creat pentru Google Analytics poate fi conectat cu contul specific Google Adwords, acest lucru creand de fapt un tot unitar, in care se impletesc informatiile utile din ambele parti. Pe de o parte vom avea beneficiul descoperirii si gestionarii unor cuvinte cheie si a campaniilor de promovare, iar pe cealalta parte vom beneficia de un instrument de analiza a fiecarui demers, a fiecarei schimbari in structura site-ului nostru.

Este asadar important sa avem in vedere aceasta resursa, deoarece informatiile pe care le ofera nu fac altceva decat sa ne deschida ochii, sa ne arate daca gresim si unde gresim, sau, din contra, sa ne arate ca lucrurile merg bine acolo unde este cazul. Este la fel de important ca site-ul nostru sa fie verificat in permanenta, pentru a putea interveni acolo unde este cazul. In mod clar nu este un lucru greu de facut, insa necesita dedicare si rabdare, astfel incat rezultatele sa fie vizibile in cel mai scurt timp.

Share This: