Atunci cand ne ocupam de site-urile noastre, pe langa SEO si alte componente similare, una dintre preocuparile aproape zilnice devine aceea de a verifica modul de interactionare a utilizatorilor cu produsul pe care noi il oferim. Uneltele specifice de analiza si control sunt cele care ne ofera aceste informatii, iar datoria noastra este aceea de a le interpreta in mod corect, avand grija sa imbunatatim ceea ce poate fi imbunatatit si sa reparam ceea ce reiese in urma unei analize ca avand sau cauzand probleme.

O notiune de care ne putem lovi deseori atunci cand ne analizam site-urile este aceea de rata de respingere. Aceasta notiune este una la care trebuie sa fim foarte atenti deoarece ea ne furnizeaza informatii foarte importante cu privire la comportamentul utilizatorilor vis-a-vis de site-ul nostru. Pentru persoanele care intra pentru prima data in contact cu aceasta notiune informatiile s-ar putea sa fie usor neclare, contradictorii chiar. O rata mare de respingere poate parea in acceptiunea lor un lucru bun, poate datorita faptului ca notiunile ce tin de trafic se raporteaza mereu in baza dimensiunii: trafic mare, sesiune de lunga durata, etc.

Explicand putin lucrurile, ar trebui sa stim inca de la bun inceput ca o rata mare de respingere nu este nici pe departe un lucru bun pentru site-urile noastre. Rata de respingere sau “bounce rate”, asa cum mai este cunoascuta aceasta, reprezinta raspunsul utilizatorilor la interactiunea cu site-ul nostru. Faptul ca acestia aleg sa paraseasca site-ul dupa nici cateva secunde, inseamna deseori ca ceea ce oferim noi nu este in concordanta cu ceea ce isi doresc acesti utilizatori, insa raspunsurile pot fi mai variate decat atat.

Ce factori concura catre o rata mare de respingere? Ei bine, in prima faza putem vorbi despre o interactiune defectuoasa in ceea ce priveste continutul site-ului nostru. Poate ca informatiile nu erau ceea ce cautau utilizatorii sau poate ca acestia nu au fost multumiti de calitatea raspunsurilor sau a informatiilor primite. In oricare dintre cazuri insa, este bine sa analizam putin site-ul la nivel de continut, deoarece nu putem pune o rata mare de respingere doar pe seama faptului ca utilizatorul ar putea fi interesat de altceva. Din contra, in anumite cazuri se poate intampla ca o persoana sa caute o anumite informatie, site-ul tau sa para ca o contine, insa de fapt realitatea sa fie alta. De aceea este important sa lucram asupra continutului, astfel incat acesta sa reflecte exact ceea ce ne dorim sa aratam, fara a induce in eroare si fara a crea ancore si cuvinte cheie care insa sa nu aiba legatura cu afacerea noastra.

Un motiv serios care poate conduce catre o rata de respingere ridicata consta in gestionarea defectuoasa a site-ului. Site-urile cu numar redus de pagini, cu informatii succinte, neclare, acestea nu vor avea sorti de izbanda in ceea ce priveste pastrarea unui utilizator pentru o perioada indelungata in site. In fond acesta este scopul propriu-zis al traficului organic, nu-i asa? Crearea de sesiuni lungi, din care utilizatorul sa poata alege ceea ce doreste sa urmareasca sau sa cumpere, acestea sunt considerentele in baza carora cream un site. El nu este creat doar pentru a arata lumii cu ce ne ocupam, ci si pentru a raspunde nevoilor de cautare a utilizatorilor, aratandu-le in acest fel respectul cuvenit. De asemenea, din aceeasi categorie a gestionarii deficitare a site-urilor face parte si redirectionarea dintr-o pagina in alta, utilizatorul neavand resursele temporale sau rabdarea de a parcurge acest traseu virtual, de cele mai multe ori inutil. Atentie deci, paginile cat mai transparente si informatiile clare si serioase, acestea sunt doar cateva dintre cerintele de baza pentru a beneficia de atentia utilizatorilor.

Un alt motiv care conduce catre un bounce rate ridicat consta in viteza de incarcare a site-ului. Daca acesta are dificultati din punct de vedere al vitezei, este indicat sa se faca o analiza si la acest nivel, astfel incat problema sa fie remediata in cel mai scurt timp, dand astfel posibilitatea utilizatorilor de a naviga si site-ului de a functiona. Este important sa avem in vedere deseori firma de la care alegem gazduirea site-ului, deoarece aici se poate face diferenta la nivel de viteza de incarcare a site-ului nostru, in functie de modul in care serverele pot gestiona acest lucru.

Rata de respingere este un indicator foarte important in ceea ce priveste urmarirea site-urilor. De aceea, pe langa campanii de promovare si pe langa o strategie SEO foarte bine pusa la punct, verificarea permanenta a acestui indicator este o solutie benefica. Fireste, din aceasta vor deriva si ajustarile aferente site-ului nostru, astfel incat acesta sa raspunda nevoilor utilizatorilor, lucru care poate deveni oarecum frsutrant, insa amintiti-va intotdeauna: un site nu este creat pentru noi, noi ne cunoastem propriile produse si servicii, insa este important mai ales felul in care reusim sa ne facem cunoscuti in ochii celor care aleg sa ne cunoasca.

Share This: