Iată că primăvara începe să își facă simțită prezența, cel puțin în București, iar acest lucru ne face să devenim dornici de schimbare (vestimentație, stil de viață, dorința de a ieși la aer). De o schimbare pare că avem nevoie și în ceea ce privește limba română, deoarece aceasta ne arată că este prezentă în orice domeniu de activitate. Ne ocupăm astăzi de un domeniu care din nou ar putea părea că nu are legătură cu limba română. Însă legătura există și este bine să o conștientizăm. Am invitat-o pe Adriana Dumitrașcu, expert contabil avizat CECCAR la SmartTeamCont, să ne vorbească despre limba română în segmentul contabilitate!

          Adriana, îți mulțumim pentru faptul că ai acceptat invitația noastră de a răspunde acestui interviu.Contabilitatea pare un domeniu în care cifrele iau locul cuvintelor. Cât de des comunici cu persoanele care apelează la serviciile tale?

Consider că și în contabilitate, ca și în orice alt domeniu este VITALĂ folosirea corectă a limbii române. Atât eu cât și echipa pe care o formez, lucrăm foarte mult cu informația scrisă care-i musai să fie corect scrisă atât gramatical, cât și contextual, pentru ca publicul nostru să ne înțeleagă corect

informația transmisă.

Sursa foto: Adriana Dumitrascu

          Solicitarile (în domeniul tău de activitate) se fac verbal sau scris? În general contează cât de corect este scrisă o solicitare în domeniul contabilității?
Solicitările pot veni verbal în primul rând și apoi dublate de scris sau direct în scris, astfel că inevitabil ajungem la scris. Nu pot spune că nu sunt deranjată fonetic de persoanele care nu vorbesc corect românește, iar această problema am avut-o încă din școala primară, continuând și în prezent. Încerc pe cât posibil, nu neapărat să corectez pentru a nu fi greșit înțeleasă, dar să îndrum către o vorbire corectă, unde pot și mi se permite. Contabilitatea fiind un domeniu destul de greu de înțeles de toată lumea, dar cu care ne confruntăm zilnic, în special în ultima perioadă care a abundat în schimbări fiscale, devine esențial să transmitem corect informația și asta o putem face doar printr-o exprimare corectă din punct de vedere gramatical și contextual.

Contabilitatea rămâne un domeniu destul de căutat de către absolvenții de facultăți. Drumul până la statutul de expert contabil trece și prin limba română? Este necesar să înveți în școală limba română pentru a ajunge expert contabil? De ce nu este suficient să înveți doar matematică sau economie?
(Zâmbește)  Păi, în primul rând în școala primară nu știi ce vei ajunge și în al doilea rând, după cum am mai spus, este esențial să vorbești și să scrii corect românește. Până la statutul de expert contabil sunt destul de multe examene de susținut atât oral, cât și în scris și gândiți-vă ce ar însemna ca cel ce corectează să nu înțeleagă ce am scris? CECCAR-ul, instituția sub tutela căreia ne desfășurăm activitatea, consideră mai importantă interpretarea cifrelor și nu neapărat calculul în sine, raționamentul fiind esențial în consultanța fiscală (aici vreau neapărat să încurajez antreprenorii să lucreze cu profesioniști în domeniul contabilității avizați de CECCAR).

De ce consideri că este important ca interlocutorii tăi sa vorbeasca și să scrie corect românește?
Este esențial și pentru mine să înțeleg nevoile clienților mei și asta cu siguranță se realizează dacă ei transmit corect nevoia. Este necesar să vorbească și să scrie corect românește pentru a fi înțeleși pe mai departe, pentru a înțelege nevoile exacte ale acestora și în final pentru a le răspunde necesităților acestora. Asta înseamnă pentru mine un client mulțumit!

Cât de mult pot influența greșelile de scriere nivelul de ințelegere al unei probleme?

Cât de mult? Enorm! Cred că o virgulă nepusă la locul ei poate influența cursul viitor al rezolvării problemei respective, nemaiîncăpând vorba de vorbire sau scriere incorectă.

Sursa foto: Adriana Dumitrascu

Pe lângă a fi expert contabil, ești și mamă. În ce măsură încerci să te perfecționezi? Are legătură limba română cu statutul de mamă? Limba română se învață acasă sau la școală?

Da, corect! Înainte a de a fi expert contabil sunt om, sunt mamă și asta implică responsabilitate. Responsabilitatea că vei ajunge să vorbești corect cu copiii tăi, deveniți adulți. Și pentru ca ei să ajungă adulți responsabili vorbitori de limba română, începem de la primul cuvânt. Am două mândruțe de fetițe și pe cea mare o corectez de fiecare dată când este nevoie și la fel voi proceda și cu cea mică atunci când va fi cazul, fiind micuță acum. Limba română se învață oriunde. Se învață acasă în prima fază, apoi la creșă, grădiniță, școală, liceu și tot așa în funcție de ce vor alege să facă. De aceea, este nevoie ca fiecare dintre noi să ne asumăm educația copiilor. Și aici când spun să ne asumăm vorbesc despre părinți, bunici, unchi, mătuși și tot neamul, apoi educatori și profesori. Îmi place să cred că școala românească încă este una unde se învață.

          Ai conexiuni cu oameni din diferite domenii. În ce măsură observi importanța acordată limbii române? Consideri că este nevoie de mai multă atenție în ceea ce privește utilizarea limbii române în mediul antreprenorial?
Mediul antreprenorial? Aici poate voi fi criticată, însă mediul antreprenorial are nevoie de multă educație în toate domeniile. Ca antreprenor e vital să știi câte un pic din fiecare, să ai cultură generală antreprenorială, apoi este VITAL să cunoști corect limba română pentru a o folosi corect în orice context. Fie că vorbești cu furnizorii, clienții, experții din diferite domenii ori cu investitorii, este esențial să vorbești corect românește.

Cum vezi o eventuală schimbare în ceea ce privește limba română?
Sper ca fiecare dintre noi să conștientizeze necesitatea scrierii și vorbirii corecte a limbii materne.

Ce crezi că ar trebui schimbat astfel încât limba română să fie tratată la justa valoare?
Ei bine, aici cred că și media are o influență negativă promovând doar nonvalorile. Cred că publicul digeră ce i se oferă, astfel că dacă pe TV vom vedea emisiuni de cultură asta vom digera și va exista o conștientizare în masă a acestei nevoi vitale de limba română vorbită și scrisă corect!

Te rugăm să adresezi un îndemn sau câteva cuvinte celor care au ales să citească acest material.
Dragii mei, dacă nu știți într-un anumit moment cum se spune sau scrie corect un anumit cuvânt și nu aveți timp să va informați, evitați să îl folosiți. Înlocuiți, pentru că limba română este mai mult decât generoasă și nu în ultimul rând asumați-vă!

Adriana, îți mulțumim și noi pentru că ai acceptat invitația noastră și îți urăm succes în proiectele viitoare!
Astăzi am scris capitolul 15 cu iz de primăvară. Vă așteptăm mâine cu noi informații și cu un nou interviu, la fel de interesant. Până atunci, zâmbiți, iubiți și citiți!

Share This: