Gramatica si documentarea in articole SEO si advertoriale, o noua metoda de targetare a publicului?

Atunci cand alegem nisa pe care scriem articole seo, ne gandim de cele mai multe ori la aspectele practice ale problemei. Cautam in permanenta sa cunoastem publicul, sa stim mai multe despre cititori, sa le aflam orele la care se afla in fata calculatorului, sa aflam ce cumpara, in ce conditii cumpara si mai ales ce anume ii face sa devina cititori recurent, insa pierdem din vedere un lucru foarte important. Corectitudinea scrierii, caci despre asta este vorba, este un aspect important in optimizare seo prin articole, in ciuda faptului ca poate destul de putine persoane ar privi lucrurile asa.

Discutam zilele trecute cu cineva, intr-un cadru restrans, si am fost intrebati daca atunci cand scrii articole seo se mai marseaza atat de mult pe a scrie cat mai corect. Pentru multi e tentant sa “arunce” in arena cuvinte cheie scrise in mod repetat, fara ca articolul in sine sa aiba sens sau sa fie macar o data trecut printr-o corectura. In fond, scriem pentru motoarele de cautare, nu-i asa, iar ele nu au capacitatea sa discearna daca un text este scris in mod corect, din punct de vedere literar si gramatical.

Gresit!

Chiar si atunci cand vorbim despre articole optimizate seo sau despre advertoriale sau comunicate de presa, scrierea corecta a textului este imperios necesara. Discutam in cele ce urmeaza despre motivele care ne-ar determina sa aruncam o privire in plus peste un text, indiferent daca acesta face obiectul unei pareri personale, sau a unor articole de continut optimizate pentru motoarele de cautare.

Un lucru sigur atunci cand scrii e ca nu e sigur cine te va citi. Desi prin promovare iti poti alege audienta, si poti selecta filtre specifice, acest lucru nu este o garantie ca un articol nu va ajunge si in fata ochilor unor persoane pe care nu le aveai ca target. Un share puternic sau un articol viral poate face ca acesta din urma sa defileze oriunde, fiind vizibil oricui. Si da, sunt cazuri de articole seo sau de advertoriale virale, care au facut furori in mediul rural, sau povesti ale unor bloggeri care au lasat urme permanente in sufletul mamelor sau studentilor, sau chiar a profesorilor.

A scrie corect inseamna inainte de orice a pune pe masa respectul. Respectul fata de utilizatori ati putea spune. Da, este una din variante, insa mai inainte de orice vorbim despre respectul fata de propria munca. Inainte de a promova un articol seo ar fi bine sa te intrebi daca tu ai citi ceea ce ai scris, si nu daca ai cumpara produsul sau serviciul promovat prin cuvinte cheie bine alese.

A scrie corect inseamna a te face inteles. Am intalnit cazuri de (pseudo) bloggeri care scriu (culmea!!) cu abrevieri de genul “am vb” sau mai rau, cu greseli majore de tipul “sa fii scris” sau “sa sti”. Am intalnit si site-uri ale caror gogomanii scrise ne-au facut sa zambim amar “sarcina pleaca din trompa lui Eustache si ajunge in uter”. Sa stiti totusi ca si aceste site-uri au trafic. Au publicul lor care (probabil) intelege acest limbaj, pe care il distribuie mai apoi ca pe o opera de arta, spre a fi vizibil tuturor. Si apoi mai suntem noi, cei care ne chinuim sa scriem corect, si care, vezi Doamne, facem gramatica in loc sa intelegem nevoia altora de informare (care bate deseori nevoia de a se corecta, astfel incat la randul lor, sa nu transmita aceleasi gogomanii copiilor lor).

A scrie corect iti asigura traficul necesar. Credeti-ne, lupta pentru trafic astazi nu se mai duce la nivel de “diacritice versus fara diacritice” ci la nivel de “inteligibil versus mizerii”. Scrierea corecta a unui text este ceva ce ar trebui sa pretuiasca oricine se apuca de scris, inca dinainte de a scrie. Pentru ca pana la cititor, e in puterea ta sa schimbi ceva. Tu esti formatorul de opinie! Tu ii arati ce trebuie sa vada unui cititor. Si ar mai fi ceva. Greselile gramaticale determina de cele mai multe ori utilizatorul sa inchida pagina pe care se afla. In ciuda faptului ca un articol de continut optimizat seo ii poate prezenta informatii foarte bune, foarte bine documentate, modul de expunere a informatiei poate fi uneori punctul care determina parcurgerea (sau nu) integrala a textului. Prin text avem oportunitatea de a ne castiga cititori, insa in acelasi timp, aceeasi unealta ne poate fi potrivnica, atunci cand textul nu este realizat in mod corect, atunci cand nu este scris in mod corect.

Este drept ca nu poti forta cititorul sa arunce o privire pe articolele tale. Da, poti face tot ce e in puterea ta ca acel cititor sa ajunga pe blogul tau sau pe site-ul tau, insa alegerea de a te citi este similara cu alegerea de a cumpara. Este tot o conversie. Tu il poti aduce in casa ta. De acolo el decide daca ramane sau pleaca. Tu insa trebuie sa scrii cat poti de bine si mai ales de corect. A scrie corect este astazi o bila alba pe care utilizatorii o atribuie din ce in ce mai mult, mai ales in mediul online.

Asadar, va deveni scrisul corect o metoda noua de optimizare si targetare? Voi ce credeti?

Share This: