De cele mai multe ori facem tot ceea ce ne sta in putinta astfel incat continutul site-ului nostru sau a paginii noastre de prezentare sa fie cat mai bun. Continutul unic, cu impact asupra cititorului, cu elemente definitorii pentru activitatea noastra, acestea sunt elementele pe care multi consultanti in domeniul SEO le enumera atunci cand vine vorba despre o optimizare SEO corecta in vederea obtinerii traficului, mai ales a celui organic.

Totusi, exista anumite lucruri de care de multe ori tindem sa uitam, iar acestea pot aduce plusuri semnificative afacerii noastre daca sunt facute si minusuri considerabile daca nu.
Optimizarea fisierelor unui site presupune o munca nu tocmai grea, insa migaloasa, ar spune unii. Totusi, este important sa avem in vedere optimizarea SEO in ceea ce priveste fisierele pe care le “urcam” in site-ul nostru deoarece acest lucru ne poate ajuta sa fim gasiti mai repede de catre utilizatorii interesati de activitatea noastra. Spre exemplu, daca activitatea noastra de baza este SEO, atunci fisierele din site-ul nostru vor purta un nume care sa exemplifice ceea ce facem si mai mult decat atat sa atraga utilizatorul catre activitatea noastra. De ce trebuie sa ne ocupam de partea de optimizare site in ceea ce priveste fisierele media? Fotografiile care exemplifica o activitate relationata de ceea ce facem noi ar trebui sa poarte aceasta denumire deoarece motoarele de cautare pun la dispozitia utilizatorilor cautarea pe baza de imagini. Da, in mod clar cel putin o data fiecare dintre noi a cautat un produs dupa imagini. Un dulap, o bucatarie noua, o bicicleta… toate aceste produse si nu numai, sunt gasite nu doar in baza continutului optimizat cu cuvinte cheie conform SEO. O contributie majora o are si faptul ca fisierele sunt optimizate SEO astfel incat ele sa poata fi gasite mai rapid si mai eficient si in reteaua de imagini. Acelasi lucru se intampla si in cazul fisierelor video, motoarele de cautare permitand cautarea si in baza acestui aspect. Atentie insa, optimizarea trebuie facuta astfel incat sa ne crestem posibilitatea de a fi vazuti si nu cu intentia de a spama sau de a face exces de cuvinte cheie. Practic numele unui fisier trebuie mentinut cat se poate de simplu, insa edificator pentru serviciul prestat.

Ce se intampla cu fisierele care nu sunt optimizate pentru motoarele de cautare? Exista sanse ca si acestea sa fie gasite de catre motoarele de cautare si deasemenea exista si sanse ca acestea sa fie pozitionate foarte bine in clasamentul rezultatelor. Insa aici vorbim despre un cumul de factori. In mod uzual, un fisier cu un nume de tip “image/ video 0000-000”, asa cum sunt salvate aceste fisiere pe majoritatea dispozitivelor folosite pentru captarea de imagini, are sanse destul de reduse sa ajunga in top. O poza de acest tip poate fi vizibila, insa pe pozitii joase ale clasamenului, iar contributia majora la acest lucru o are doar continutul care ii este atasat. Ca sa intelegem mai bine, daca o poza neoptimizata este anexata unui text optimizat, se poate face o conexiune intre cele doua, considerandu-se ca poza exemplifica partea de text. Insa acest lucru nu este unul cert (sunt mai multi factori de luat in seama) si tocmai de aceea este indicat ca optimizarea fisierelor sa fie facuta inainte de a insera pozele in paginile site-ului, pentru a ne creste astfel rata de vizibilitate si implicit traficul organic ce ar putea veni in urma unei actiuni de cautare.

Foarte important este si faptul ca fisierele optimizate pot fi folosite si in ceea ce priveste retelele sociale. Este important ca fisierele postate pe aceste retele sa fie de asemenea optimizate, crescand in acest sansele gasirii lor de catre utilizatorii interesati. Desi se credea pana acum ca o imagine de pe Facebook spre exemplu nu putea fi vazuta ca rezultat in clasamentul motoarelor de cautare, veti ramane uimiti sa vedeti cat de bine este indexat Facebook ca platforma de social media. A spune ceva despre o poza sau un video, poate face deseori diferenta in ceea ce priveste vizibilitatea in mediul online, si tocmai de aceea si noi sustinem optimizarea imaginilor, a fisierelor video, a postarilor si a orice ar putea avea legatura cu activitatea noastra. Pe langa o strategie SEO pe partea de continut si alaturi de o verificare serioasa cu ajutorul mijloacelor de analiza, putem remedia unele probleme ce tin de pozitionarea noastra in clasamentul Google sau ne putem creste traficul organic, cu un minim de efort.

Orice informatie pe care alegem sa o postam pe un site sau pe o retea sociala trebuie sa respecte anumite conditii. Optimizarea fisierelor nu este o conditie, insa este o necesitate care ne poate aduce multe aspecte pozitive, mai ales daca vorbim si despre o activitate care presupune comert online. Optimizarea unui site inseamna mai mult decat un text plin de cuvinte cheie, iar fisierele media nu trebuie neglijate. Acesta pare un pas mic poate, insa important pentru afacerea ta!

Share This: