O plimbare prin portalul magic al reclamelor luminoase

Frigul moderat de noiembrie își pune amprenta pe palmele mele, grăbindu-le să se retragă la adăpost în buzunarele gecii călduroase. E seară și pe stradă aglomerația începe să se stingă. Ici-colo disting câte un părinte grăbit să ajungă acasă, sau câte o bunică în drum spre farmacia deschisă pentru încă puțin timp. Eu mă grăbesc spre Diana, de la birou de la ea, mergem să bem un ceai. Ne vedem după 10 ani de facultate!

Dincolo de lumina colorată a reclamelor luminoase, zeci de umbre dansează pe clădiri. Arhitectura veche a zonei pare mai impunătoare seara, decât atunci când o vezi la lumina zilei. Copacii par că întind mâinile spre cer în negura nopții, iar umbrele lor se scurg de la balcoanele întunecate. Ferestrele largi, în care se reflectă luminile colorate ale reclamelor luminoase cu tehnologie LED par portaluri spre altă lume. Spre viitor poate?

Un portal magic al reclamelor luminoase

Despre tehnologia LED am aflat destul de repede după apariția ei. Am avut noroc cu soțul meu care mi-a arătat la un moment dat de ce ar trebui să mă gândesc la promovarea firmei noastre prin această tehnologie, dându-mi exemple de firme luminoase de pe site-ul Smarsoft.ro. Am înțeles astfel că tehnologia LED este economică, consumurile reducându-se cu până la 80%. Am înțeles faptul că reclamele luminoase cu LED rezistă mai bine în timp ca durată de funcționare, dar și ca rezistență a ansamblului. Iar cel mai important, am înțeles că luminozitatea (măsurată în Lumeni) se poate alege în funcție de preferințe, la fel ca și temperatura, măsurată în Kelvini, care înseamnă de fapt tipul luminii emise de reclama luminoasă- caldă sau rece. Iar în final am înțeles că aceste reclame luminoase sunt un must have al promovării outdoor.

Adevărul e că aceste reclame luminoase au schimbat total fața orașului. Bucureștiul de acum e mai colorat, mai viu față de cel de odinioară. Ca un Crăciun permanent. Nu ai cum să nu vezi luminile multicolore care străbat bulevardul Mihai Bravu, chemându-te la joacă de peste drum de Obor. Sau crucea verde de la farmacia din colțul blocului, care pâlpâie neincetat, amintindu-ți că jurământul lui Hipocrate e valabil și noaptea (odinioară, sarpele încolăcit pe pahar, desenat simplu, era singurul care mai anima zona cât de cât). Sau multitudinea de panouri led de la scara blocului de la Obor, de unde poți afla la ce preț e evaluată valuta.  Numai ceasul de la Obor a rămas neluminat, neschimbat, cu o ușoară aură interbelică. Astăzi avem reclame luminoase la tot pasul, însă ele nu strică, ci îmbină elegant arhitectura și inovația.

Sursa: foto Smarsoft.ro

Intru încet pe aleile de la parcul Obor și mă străduiesc să mijesc ochii în întuneric, cât să văd măcar pe unde pun piciorul. Adevărul e că iluminatul public a rămas cam singurul care păstrează aceeași intensitate a luminii, ca odinioară, în vreme ce reclamele luminoase au câștigat teren prin Lumeni și Kelvini.

Telefonul îmi vibrează în buzunar înainte ca muzica să se audă discret. În negura serii deschid și citesc mesajul printre luminile roșiatice ale unei mașini de poliție aflată în trafic.

Întârzii cu ședința. Durează cel puțin o oră. Mai plimbă-te puțin până cobor. Când ajungi, dă-mi un semn. E clădirea aceea mare, cu reclama luminoasă la parter. E o farmacie acolo, lângă un panou luminos de bancă, nu ai cum să o ratezi.

Mă resemnez și decid să mă plimb pe bulevard, făcând însă pași lenți printre frunzele care foșnesc grosolan. Nu știu exact unde lucrează Diana, însă cu siguranță găsesc eu. Dacă e pe lângă stadionul Dinamo, cum mi-a povestit, mă descurc cu ușurință. Merg de-a lungul pe tot bulevardul Ștefan cel Mare, e drum drept. Ar trebui oare să îi cumpăr flori? Sau o ciocolată? I-o fi foame? Mi-ar fi prins bine și mie o cafea, fie ea și de la supermarket, dar cred că e închis peste tot. Hei, stai, am plecat fără bani! Noroc că am cardul la mine!

Întorc ochii într-un ocol al zonei unde mă aflu, cât să caut vizual culoarea apusului de soare. Din mijlocul intersecției de la Obor ai ocazia să vezi o panoplie de reclame luminoase, oriunde, la scări de bloc, spații comerciale, pe bloc chiar! Unde o fi portocaliul acela? Printre reclamele luminoase care guvernează bulevardul, e puțin mai greu să văd ce mă interesează, însă asocierea culorii cu nevoia mea mă salvează. Merg puțin pe marginea bordurii ca să văd cât mai departe în zare. Uite, acolo e! Acolo e un bancomat portocaliu! Hai, repede! Aha, rezolv și cu cafeaua! Uite, peste drum este o reclamă luminoasă, o casetă ca un chenar negru, unde cu litere roșii animate scrie spre deliciul meu: NON-STOP!

Cu cafeaua aburindă în mână realizez în acel moment că de fapt firmele luminoase, reclamele si panourile LED sunt unele dintre cele mai eficiente metode de promovare. Oamenii nu doar văd o reclamă luminoasă, ci o și caută, printr-o simplă conexiune mentală. Asociază brandul cu o anumită imagine. Cu un logo. Cu o culoare. În plus strălucirea, indiferent de anotimp, e imposibil să nu o vezi, indiferent cât de cunoscut e brandul. Panourile LED pot fi observate de la distanță mare, iar dacă reclama luminoasă e și animată șansele sunt cu atât mai mari să te promovezi mai bine. Că a auzit cineva de brandul tău sau nu, pe stradă nici nu mai contează, se aplică legea străzii. Panourile luminoase fac legea. Pentru că ele fac diferența dintre a fi vizibil sau nu. Mă conving singură în timp ce în dreapta mea văd un panou uzual, pe care scrie Anticariat, fără a fi luminat. Am făcut eforturi să îl disting printre ramuri si frunze. Însă dacă privirea alergă în față, văd de la 30 de metri fast-food-ul animat cu o firmă luminoasă și ecrane.

Imaginea e extrem de importantă, ca și calitatea, dar mai presus de orice e modul de expunere a firmei. Ca promovare. Când ai o firmă luminoasă ești viu, ești văzut, ești vizitat. Ești dinamic, iar lumea de astăzi e dinamică! Când însă te ascunzi printre umbre e de la sine înțeles că îți va lipsi vizibilitatea.

Poate că nu toate reclamele luminoase ajută, însă de  cele mai multe chiar avem nevoie!

E incredibil cât de mult se schimbă arhitectura unui oraș datorită reclamelor luminoase. Da, orașul pare mai modern, mai viu, mai animat. Ca un parc de distracții deschis non-stop. Deja știu că simbolurile verzi sunt asociate farmaciilor, că panourile luminoase portocalii aparțin băncii la care am cont, că magenta e un loc unde pot să îmi plătesc o factură dacă mai vreau să mai comunic. Ba mai mult decât atât, tehnologia modernă privind promovarea outdoor a evoluat atât de mult încât poți dintr-o simplă privire să vezi unde e magazinul tău preferat. Sau sala de jocuri. Sau firma de avocatură, de redactare, de promovare. Sau unde lucrează prietenul ală de la imobiliare care te-a ajutat când ai venit în București. Agenția de turism la care găsești acele oferte city-break. Un sistem electonic cu LED pentru informare trafic. Magazinul non-stop care te salvează când te trimite nevasta însărcinată să îi cumperi căpșuni în miez de noapte. 🙂

Sursa foto: Smarsoft.ro- Sistem electronic cu LED pentru informare trafic

Să mai zic de totemurile luminoase? Acestea mi se par unele dintre cele mai eficiente metode de promovare ”luminoasă” outdoor. Raza lor de vizibilitate este imensă, potențialul mare. Adică vezi totemul benzinăriei cu sigla sa luminoasă deasupra de departe, cât nici să nu bagi de seamă punctul mic de alimentare din drumul tău. Afișaje pentru parcare. Delimitare luminoasă zonă fast-food. Păi cum altfel ai vedea că acolo e shaormeria ta preferată? Casa de schimb valutar, casa de amanet. Ceasul amplasat fix la intersecție pentru a ajunge mereu la timp.

Reclamele luminoase sunt un beneficiu major, pentru că ele cresc rata de vizibilitate a unei afaceri, atât pe timp de zi, cât și pe timpul nopții. Îmi amintesc chiar, în timp ce mă plimb, de o reclamă luminoasă outdoor care mi-a fost extrem de utilă, într-un moment delicat. Într-o seară, mă aflam cu soțul în mașină căutând o farmacie. Era destul de târziu, însă noi voiam să ne convingem că testul de sarcină pozitiv era chiar pozitiv. Am plecat în cautarea unei farmacii și nu găseam nimic. M-am uitat în depărtare căutând cu înflăcărare verdele casetelor luminoase specifice farmaciilor.

– Verde! E verde! E o farmacie acolo! am strigat entuziasmată.

– E verde iubito, dar e verdele semaforului ceea ce vezi tu.

Vă dați seama, am râs copios atunci, chiar a fost amuzant, dar acum nu pot să nu realizez potențialul firmelor luminoase. Ele ajung să fie asociate cu branduri și culori, pentru a ne facilita viața. Pentru că da, ideea mea de a ne uita după verde ne-a ajutat să și traversăm în mod corect, dar să și găsim o farmacie pentru nevoia noastră.

Totuși, dincolo de râs, îmi dau seama că de atunci simbolul farmaciei mi-a rămas în minte și îmi place în mod deosebit (poate și datorită evenimentului fericit-testul pozitiv). Și îmi dau seama că sarpele de pe pahar a disparut. A rămas o cruce și culoarea verde. Oare în viitor cum va arăta acest simbol luminos? Poate doar un chenar verde pe un panou cu lumină eco albă. Sau cum vor arăta panourile informative luminoase? Prin portalul meu magic le văd programabile, adaptabile în timp real, foarte colorate și animate. Îmi plac tabelele sportive și le văd în viitor mai mari decât acum și interactive, ca la americani, când poți vedea imagini din tribune pe ele.

Sursa foto: Smarsoft

Văd prin portalul meu magic o evoluție a produselor la nivel de tehnologie LED. Pentru că văd cât de rezistente sunt. Și pentru că dintr-o simplă curiozitate am vrut să aflu și eu din ce sunt făcute (ex: carcasa de aluminiu). Așa am aflat că rezistența lor outdoor vine din materialele folosite pentru casete și panouri și că pentru funcționarea iluminatului panourile au siguranțe specifice, care le sting în caz de probleme. Nu știu exact cum va fi în viitor, însă știu că tehnologia LED premium pare a fi viitorul. Impactul acestor reclame luminoase, unicitatea modelelor și caracterul inovativ le face să pară desprinse dintr-un viitor nu tocmai îndepărtat. E clar, e timpul să îmbrățișăm această schimbare, îndeosebi pentru promovare.

A propos de timp, mai am puțin până ajung și încă nu am găsit florărie. Nu am trecut de niciuna, nu aș fi avut cum să o ratez. Et voila: FLORARIE! O altă firmă luminoasă, am văzut-o dintr-o privire. Panoul lat, luminat, scris frumos, elegant, dar fără diacritice. La noi, la Iancului îmi amintesc că pe o firmă luminoasă era scris cu diacritice, pentru că observase asta chiar fiul meu și-mi atrăsese atenția.

Bun, flori am luat. Cât o fi ceasul? Ridic ochii spre cer, nu ca să ghicesc în stele ora, după poziția Soarelui față de Pământ, ci pentru că știu că pe bulevard e un ceas stradal care îmi spune că e 22.45 și că afară sunt 9 grade. Mă închei mai bine la geacă. Trec rând pe rând pe lângă farmacii, bancomate și magazine și ajung la fix la Diana, la clădirea cu biroul ei, acolo unde pe față mi se aștern luminițele verzi reflectate din reclama luminoasă, în timp ce tastez pe telefon:

Diano, am ajuns! Coboară, te rog, am înghețat!

Acest articol a fost realizat pentru proba nr. 15 SuperBlog- Tehnologia premium outdoor, din prezent în viitor. Sponsor: Smarsoft

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...