La mine în bucătărie îmi place să miroasă a ospitalitate și a veselie!
Bucătărie

Sursa foto: Somproduct.ro

Când bucătăria ta poate găzdui un maxim de două persoane ajungi cumva să te saturi de lipsa spațiului. De tigăi și oale găzduite temporar în dulapul acela, cu de toate, de compromisuri atunci când servești masa alături de membrii familiei, de imposibilitatea de a cumpăra ustensile de bucătărie  și alte lucruri de care ai avea nevoie, doar pentru că nu ai unde să le mai înghesui. În viitoarea mea casă, nouă, renovată, bucătăria mea spațioasă ar fi cu adevărat locul meu de joacă. Bucătăria ar trebui să fie un spațiu ideal în care bucătarul ar trebui să facă efectiv balet printre felurile de mâncare, să aibă spațiu de mișcare și să nu îi lipsească nimic din ceea ce ar putea aduce puțină magie pe farfurie.

La mine în bucătărie îmi place să miroasă a ospitalitate și a veselie. Bucătăria mea de vis este cea în care mă pierd în aroma de cafea de dimineață, la povești cu prietena aceea, de care nu mă satur niciodată. Fie și telefonic. În bucătăria mea sunt captive arome și culori, care încearcă uneori să evadeze. Nu am o bucătărie open space, dar cumva întrepătrunderea de mirosuri reușește să scape din bucătărie, alergând prin casă, fugărindu-mi membrii familiei, dându-le imbolduri în stomac și pe papilele gustative. E mirosul acela de “dă Doamne să vină de la noi din casă!“, așa cum spune soțul, atunci când se întoarce de la serviciu, obosit și flămând. E mirosul acela de “mami, ce ai pregătit bun?”, al copiilor care cu simțurile lor nemaipomenite suspectează ascunderea printre oale pline cu mâncare, a prăjiturii aceleia bune, cu ciocolată și o mulțime de arome.

În bucătăria mea de vis, în spatele perdelelor diafane care-mi acoperă ferestrele largi m-aș apuca să creez adevărate opere de artă delicioase. Să pictez apusuri gastronomice cu roșul aprins al gogoșarilor, să stilizez ploaia cu fărâme de verdețuri aruncate în oale înfierbântate. Să sculptez forme apetisante în portocaliul morcovilor și în final să fiu eu zeul care controlează deopotrivă focul, dar și apa.

Sursa foto: Somproduct.ro

În bucătaria mea aș rămâne în continuare cea care crează adevărate vrăji. În lumina caldă a apusului, printre aburii ceaunului înfierbântat, m-aș regăsi eu, punând în licori magice cele mai fine ingrediente. Pe mobilierul nou de bucătărie, ca într-un veritabil spice shop, ar trona fiecare mirodenie de care am nevoie, în recipiente bine alese, din sticlă, pentru a le vedea cât mai bine. Alături de ele, câteva cărți de rețete magice așteaptă doar un semn să le chem spre mine. Ce fel de vrăjitor-bucătar aș fi fără cărțile mele de rețete?

Totul în bucătăria mea ar aduce confort și siguranță. Aș avea în sfârșit un set de cuțite potrivite pentru orice tip de rețetă, pentru că un cuțit înseamnă mai mult decât o unealtă prin care tai. Felul în care o faci, armonia dintre lama cuțitului și forma cărnii, a legumelor, acestea sunt aspecte importante atunci când iubești să te joci în bucătărie. Alimentele nu trebuie chinuite și nici pentru bucătar nu ar trebui să fie un chin pregătirea mesei, așa că un set de cuțite potrivite poate face minuni în bucătărie, alături de alte ustensile.

În bucătăria mea ar fi forfotă mereu cu iz de veselie. Mese și scaune de bucătărie deopotrivă ar dansa șturlubatic într-un du-te-vino impus de fiecare membru al familiei venit să deguste aromele fine. Și, ca într-un adevărat tango senzual, faldurile feței de masă ar dansa jucăuș, pe acordurile suave ale palelor de vânt strecurate printre geamurile deschise.

Bucătăria mea ar avea un raft special în care o multitudine de farfurii și căni ar sta la taclale înainte de a ne așeza la masă. Aș avea un raft special cu veselă copii și boluri jucăușe, din care micuții mei ar avea de ales ce le place. Din sertarele mobilierului de un bun gust desăvârșit s-ar auzi șușotind tacâmuri ce își așteaptă rândul, întrebându-se dacă astăzi este șansa lor de a ne ajuta să ne bucurăm papilele gustative. Îmi plac tacâmurile variate, deși nu suntem chiar familia perfectă, care servește masa de duminică exact ca la restaurant. Totuși, mi-ar plăcea ca în bucătăria mea să existe tot ceea ce este necesar într-un restaurant. Cuțitul special pentru unt, pentru pâine, lingurița de supă, lingurița pentru desert, cuțitul de icre. Același lucru și în cazul ustensilelor de bucătărie, acolo unde e mai important să le ai pe toate. O spumieră, o paletă, o răzătoare performantă, un mixer bun, un clește pentru grătar, o furculiță pentru friptură, o lingură de lemn pentru ciorbă, un tocător maaare, cât să încapă mămăliga aburindă pe el… Și dacă nu e prea mult, în bucătăria mea ar trona liniștit un set de ceai și cana mea preferată de cafea.

Sursa foto: Somproduct.ro

Fiecare dintre aceste ustensile de bucătărie chiar contează, pentru că ele reduc din timpul alocat prepararii produselor și eficientizează procesul. Orice compromis în bucătărie costă timp prețios și orice ustensilă care nu e potrivită îți poate crea frustrări. Ce e drept…e diferență între o friptură servită impecabil, întoarsă numai cât trebuie și perpelită perfect, față de una arsă, uscată, lipsită de savoare. Și parcă la fel de mult contează și faptul că masa e servită la ora prânzului și nu mai târziu, iar asta o poate confirma orice om flămând sau pofticios.

Bucătăria mea de vis ar rămâne locul din casa mea în care eu am supremația absolută, dar care ne-ar găzdui pe toți membrii familiei să ne dăm mâna pentru a ne binecuvânta bucatele și pentru a fi recunoscători pentru un așa loc minunat. Ar fi o adevărată cameră a magiei, ca o încăpere medievală în care e nevoie de parolă de acces. Ar fi locul peste care se lasă noaptea acoperind în întuneric toate secretele și toate rețetele.

La ieșirea din bucătăria mea ideală ar exista și un cavaler gata oricând să apere acest sanctuar magic. Un suport de prosoape de bucătărie care vor șterge orice urmă a magiei mele de peste zi. Se vor șterge amprentele și urmele, iar lumina se va stinge. Cum până când? Până a doua zi, firește, pentru că pasiunea pentru gătit nu se va stinge niciodată.

Sursa foto: Somproduct.ro

Acest articol a fost redactat pentru proba nr.3  SuperBlog 2018- Transformă gătitul în pasiune în bucătăria ta de vis!

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...