Cel mai frumos vis nu trebuie să te coste fericirea!

Bună, iubito! M-am uitat pe ofertele firmelor de proiectare. Cred că am găsit în sfârșit ce ne trebuie. Vezi că în portofoliu e o și colecție de case unice, optimizate sau personalizate, care arată chiar bine. Prețul e bun și chiar merită pentru ce văd că au lucrat. Poate arunci și tu o privire pe site să vezi ce îți place: https://aia-proiect.ro/

Mesajul soțului îmi întrerupse șirul gândurilor care, scăpate din lesa gândirii, au rupt-o la goană întocmai ca niște copii ce au ieșit să se zbenguie afară în soare. Asta este, îmi zic, pauză, hai să vedem ce-a găsit… Adevărul e că ne gândeam de ceva vreme să apelăm la o firmă de proiectare pentru casa noastră de vis. Căutam cu frenezie printre proiecte case cu etaj pe aceea care arăta precum în dorințele noastre, rostite în cea mai mare taină noaptea, sub așternut. Casa aceea în care copiii aveau să își făurească micile amintiri, suav tapet al copilăriei, cu care vor decora casa dincolo de preferințele noastre. Casa cu etaj în care un orologiu vechi avea să ne vestească tuturor că este ora mesei. Bucătăria albă în care se vor scălda nestingherite razele aurii, în timp ce aburii de cafea proaspăt pregătită se vor hârjoni spre etaj să vestească trezirea. Casa în care voi vedea anii de joacă suprinși pe pereții proaspăt zugrăviți, râsetele și veselia cu ecoul lor jucăuș din holul larg, emoțiile școlii în pragul ușii de la intrare sau prima iubire, cu lacrimile ei, în dormitoarele lor micuțe. Grădina în care mânuțe murdare vor bătători pământul ghiftuit de semințe plantate, o căsuță perfectă într-o zonă departe de lume, dar aproape de soare, de stele și lună…

Case cu etaj- Sursa foto- AIA Project

M-am uitat pe îndelete pe site, pentru a-mi întări o convingere pe care o păstram adânc scrijelită în suflet- aceea că pot să îmi construiesc un spațiu numit acasă și nu doar o simplă casă. Casa aceea ca un tablou de artă medievală, la care te zgâiești din răsputeri pentru a înțelege trăirea, ideea, momentul. Da, firma aceasta era exact ceea ce ne trebuia: o explozie de creativitate, case și proiecte de case unicat, în care se vedea limpede ca un izvor liniștit implicarea proiectantului, duioșenia arhitecturii și visul omului de rând, proprietarul casei. Case care spun povești, proiecte șlefuite cu migală, emoții transpuse în poze, trăiri speciale, viață. Da, am găsit în final acea firmă de proiectare care nu scoate proiecte pe bandă rulantă, ci țese din trăiri și idei un veritabil goblen al realității- casa mult visată.

AIA Proiect realizează ”case care zâmbesc”

Cui am povestit visul nostru ne-a spus că suntem visători. Că, asemenea lui Icar, o să ne perpelim dacă ne apropiem prea tare de soare. Că o casă e doar un acoperiș deasupra capului, nu un palat de poveste. Ce, nu puteam să ne cumpărăm și noi un apartament simplu în buricul târgului, de ce trebuie să căutăm ceva special? Că nu are rost să investim în personalizare, pentru că ne vom răzgândi sau vom vinde. Că vom da bani mulți pe un vis care dealtfel s-ar putea realiza mult mai ieftin, dacă am mai tăia din camere sau mansardă, sau dacă am lucra cu o echipă locală de meșteri. Și mai presus de orice, noi chiar nu știm să ne târguim…măcar puțin?

Banii i-am strâns cu greu, iar o casă, cu proiectare, arhitectură și punere în operă, costă destul de mult. Iar nimeni nu părea să înțeleagă, înafară de noi, de ce eram dispuși să plătim cât face, pentru personalizarea casei pe care o doream.

Dacă un profesionist ți se pare scump, înseamnă că nu știi cât te costă un amator…

Indiferent dacă alegi un proiectant, un scriitor, un arhitect, contează să îi apreciezi munca și arta făurită și să alegi dincolo de un preț estimat pentru aceasta. Să vezi calitățile, beneficiile, avantajele de dincolo de o aproximare de numere…

În munca mea, spre exemplu, nu e totul să știi să scrii. Oricine știe să scrie însă nu oricine poate fi dresor de cuvinte și jongleur cu ele în același timp. Și totuși, deși sap în fiecare zi printre circumvoluțiuni să găsesc soluții speciale, optimizate, personalizate pentru clienți, ajung cumva să joc o ciudată ruletă rusească a ofertării: se poate mai ieftin?

E frustrant și dureros să vezi că investești atâta efort, timp și bani, ca totul să se reducă la o negociere ieftină, deloc subtilă, dar spusă soptit, ca pe un drum lăturalnic, fără prea multă lumină. De parcă munca ta n-ar conta! De parcă oricine ar putea-o face așa cum știi tu să o faci! Te sfiești aproape să mai fii prezent când știi că propria-ți muncă e pusă pe masa de joc și cumva disecată până nu mai există deloc.

Și totuși, deși nimănui nu-i place ca munca să-i fie atât de lesne considerată a fi ușoară, alegerile în baza prețului încă există pentru că…

… mereu e cineva care lucrează mai ieftin. Care are poate ceva timp liber și își poate permite să lucreze pe bani mai puțini. Care nu are același crez ca și mine în ceea ce privește calitatea. Care nu acordă aceeași importanță clientului și-i trântește ușa în nas după finalizarea proiectului, fără să-l mai întrebe nimic.

… mereu e cineva care să îmi negocieze prețul deja dat. Pentru că deși înțeleg ideea de pungă legată fedeleș la brâul negustorului (bugetul), mereu va exista tendința negocierii inutile… pentru câțiva lei.

… mereu apar situații în care e ”mai bine” să scoatem ceva ca să fie mai ieftin, o frază de aici, un paragraf de dincolo… de parcă și medicilor le-am spune să coasă o jumătate de operație sau să facă jumătate de anestezie. De parcă am spune contabililor să facă doar o jumătate de balanță.

Vă dă oare mâna atunci să primiți o jumătate de casă doar pentru a realiza târgul cel mai bun?

Eu sunt blogger, copywriter, content writer. Practic, deși meseria mea implică răspundere, ea este oarecum limitată. Un vis nu trebuie să te coste bucuria, confortul sau siguranța. De ce ai scoate un buiandrug dintr-o casă lăsând o povară pe umerii ei, de ce ai renunța la visul tău pentru un preț mai mic? De ce ai alege să accepți mai ieftin când calitatea îți sclipește în oferta primită? De ce ai accepta o casă-uniformă, când oamenii sunt atât de diferiți? De ce ai vinde liniștea de peste 10 ani pentru banii de acum?

O doamnă admira o rochie în atelierul unui croitor. A întrebat de preț și i s-a părut scump, zicând că la banii aceștia și-ar putea face singură rochia. Croitorul atunci îi spuse că i-o vinde la prețul dorit de ea. Fericită, doamna pleacă și se laudă prietenelor cu afacerea făcută.

Câteva zile mai târziu, doamna primește acasă o cutie în care a găsit: material, foarfecă, ață, totul necesar pentru a realiza o rochie. Puse mâna pe telefon și îl sună pe croitor, cerându-i explicații pentru batjocură.

-Doamnă, ați plătit exact cât face. La prețul cerut, v-am oferit materialele necesare pentru realizarea rochiei. Restul până la prețul inițial al rochiei, erau cunoștințele mele!

Ce ar trebui să conteze în loc de preț atunci când alegi un serviciu personalizat?

– Alege să numeri anii de fericire și nu de nemulțumire, utilizând ceea ce cumperi fără compromis, iar pentru asta vezi printre rânduri orele de muncă din spatele unui proiect. O casă trebuie să aducă un plus în viața ta, o mulțumire și nu un regret că s-ar fi putut face mai mult.

– Alege să zburzi mulțumit printre visele tale și să simți calitatea, dincolo de prețul cel mai mic. Dormitorul extins pentru încă un pătuț (:)), bucătăria în care mai încape încă o tavă de prăjituri aburinde, spațiul personal în care să fii pur și simplu tu însuți, asta ar trebui să conteze.

– Alege să fii singurul om de pe Pământ, să fii unic și să te bucur de ceva personal, special creat pentru tine. Casa ta. Dorința ta. Privește dincolo de cutume și uniforme și vei găsi profesioniști gata să se avânte în aventură alături de tine. O echipă de oameni curajoși care să îți îmbrățișeze ideile, să le îmbrace și apoi să le ofere un loc numai al lor în lume.

– Alege să dai Cezarului ce e al Cezarului chiar dacă ești român, iar românul prin definiție se pricepe la orice. Nu poți fi mereu specialist, așa că uneori e bine să dai un vot de încredere la schimb cu un plus de confort și siguranță. AIA Proiect susține clienții atât în faza de concepere și proiectare a locuinței, cât și din punct de vedere legal și de asemenea poate oferi și suport pentru fazele de pre- și post-execuție. Deci se poate, dar cu specialiștii potriviți.

– Alege mereu implicarea și nu delăsarea. Este imposibil să nu îți dai seama când cineva lucrează pentru tine și nu pentru bani. Se vede clar când o echipă se implică, când un proiect de casă e complet, dincolo de “las-o, bă că merge așa!”. În fond mustățile de armătura sunt pentru structura de rezistență și nu pentru a rămâne pe post de cuier, așa că alegerea asumată implică nu prețul, ci implicarea și grija firmei de proiectare în casa viselor tale.

Pentru mine nu prețul este cel care îmi dictează alegerea proiectantului casei mele. Pentru mine alegerea are la bază caracterul uman, sensibilitatea și unicitatea lucrului de care mă bucur. Rezistența, durabilitatea și siguranța.

Nu prețul ar trebui să fie cel care contează atunci când alegi un produs, mai ales personalizat. Într-un produs făcut după dorințele tale stau armate de idei și oameni curajoși gata să le pună în practică. Stă dedicarea și credința în lucrul de calitate, plăcut și durabil, care să îți înveselească inima și peste ani. Prețul e trecător, însă visul e nemuritor.

Articol realizat pentru proba nr. 7 SuperBlog- Cât costă cel mai frumos vis?. Sponsor AIA Proiect

 

 

 

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...