Ce înseamnă de fapt o casă valoroasă?

Acasă este locul în care suntem cu toții, împreună, ar spune destul de multe persoane. La o primă gândire, casa de vis este locul în care te simți cel mai bine. Totuși, dincolo de a fi doar un loc în care ne strangem laolaltă cu cei dragi, o casă mai are și alte funcționalități. Vorbim despre spațiul locuit, iar prin aceasta înțelegem totalitatea proceselor zilnice pe care le desfășurăm în acest areal. Din acest subiect derivă ramificațiile, iar acest ramificații urmează 3 direcții speciale: confortul, siguranța și eficiența.

Idealul în ceea ce priveste locuința diferă de la persoană la persoană. În vreme ce poate pentru unii un sistem de tip P+1 (parter plus un etaj) reprezintă întruchiparea perfecțiunii, pentru alte persoane spațiul amplu reprezintă un considerent sine qua non (fără de care nu se poate). Tendința însă, dincolo de mărime sau aspect, este aceea de a achizitiona viitoarea locuință în imediata vecinătate a marilor orașe, dincolo de aglomerație, noxe, sau de un nivel ridicat de decibeli. În final însă, dincolo de orice prerogativ, cu toții ne dorim să locuim în construcții solide și sigure, care să ne ofere de fapt adăpostul necesar, ca parte din piramida trebuințelor exprimată de către Maslow.

Și pentru mine, dar și pentru majoritatea beneficiarilor, o construcție trebuie să respecte și criteriul estetic. Fie ca vorbim despre case cu mansardă, cu o curte generoasă și loc de relaxare, fie că avem în minte case de lemn, beton sau cărămidă, case cu suprafețe vitrate mari sau cu deschideri ample, cu luminatoare sau racordate la panouri solare, sau chiar dacă ne referim la locuințe etajate cu scări circulare sau drepte, cu trepte și contratrepte din marmura, granit sau travertin și mână curentă din fier forjat, toate aceste idei pot fi considerate a fi remarcabile, în linii mari, pe anumite grupuri de persoane. Simple sau complexe, clasice sau asimetrice, locuințele trebuie să răspundă din punct de vedere estetic, pentru că deseori, aceasta este cerința inițială a beneficiarilor, pentru ca acestea să îi facă să se simtă ca acasă.

Și totuși ce face ca o simplă casă să devină acasă?

Puțini oameni știu cât de lung este drumul de la un simplu vis sau de la o dorință și până la transpunerea în realitate a casei dorite. Deși în aparență pare un proces simplu, în realitate etapele de desfășurare sunt multiple și necesită timpi tehnologici foarte mari, indiferent daca vorbim despre locuințe individuale unifamiliale sau despre clădiri rezidențiale. Probabil v-ați dus cu gândul deja la studiul geotehnic, la stabilirea cotei zero, la execuția săpăturilor, fie ele manuale sau mecanizate, la turnarea fundației, la turnarea plăcilor, la armare, la grinzi cu zăbrele, la turnarea grinzilor de rezistență, la etrieri, buiandrugi și câte și mai câte.

Niciuna dintre aceste etape nu ar exista însă, dacă etapa de proiectare nu ar fi punctul de plecare. Valoarea propriu-zisă a casei începe practic din acest punct. Etapa de proiectare nu este doar cea care traseză în linii mari ideea în imagini, ci furnizează de asemenea și informații foarte importante cu privire la necesarul de materiale, lucru care se reflectă în mod automat în valoarea totala a imobilului și deci a investiției. Tot de aici pleacă și considerentele de eficiență și siguranță în exploatare, deoarece doar un proiect casă bine stabilit din etapa de proiectare se va transforma într-o locuință sigură și primitoare. Și, în ciuda faptului că suntem auto-setați să căutam lucruri ieftine și bune, ar trebui să privim puțin mai departe și să înțelegem de fapt că investiția făcută este cea în viitorul nostru, în siguranța noastră.

Am putea vorbi în acest caz despre casa ideală ca fiind o conlucrare perfectă între dorința beneficiarului și puterea de transpunere în proiecte case a proiectanților care se ocupă de aceasta. Cumva, făcând chiar o paralelă cu domeniul despre care vorbim, am putea spune că această conlucrare este similară cu cea dintre beton și oțel. Armarea betonului se face tocmai ca măsură de siguranță, având în vedere carențele punctuale (puține ce-i drept, dar importante) ale materialelor folosite. Betonul, având o rezistență scăzută la încovoiere din întindere (comparativ cu rezistența la compresiune), va avea tendința să cedeze foarte ușor, spre exemplu în cazul unui cutremur. De aceea, armarea reprezintă măsura asiguratorie, deoarece rezistența oțelului, fiind egală atât la întindere cât și la compresiune, va avea proprietatea de a ține clădirea în picioare. Același lucru se întâmplă și în cazul etapei de proiectare: ideile beneficiarilor sunt sprijinite de către cunoștințele tehnice ale proiectanților, astfel încât totul să conducă spre același țel- realizarea unor construcții durabile și sigure, eficiente și aspectuoase. De aceea proiectantul joacă un rol foarte important, deoarece încă din faza de proiectare poți avea o idee clară despre felul în care poate conlucra ideea ta cu imaginația unui proiectant, persoana care te poate sfătui cum să transpui în practica proiectul, acolo unde din considerente de siguranță este nevoie de acest lucru.

Dincolo de criteriile de siguranță, raportat la exigențele tale de confort, proiectantul te poate ajuta in vederea dispunerii constructive a instalațiilor, astfel încât casa ta să fie deopotrivă sigură, dar și eficientă. Eficiența unei case se poate vedea sub mai multe aspecte. O construcție eficientă din punct de vedere termotehnic este cu adevărat valoroasă (pe langă faptul că este și obligatoriu ca o construcție să dețină un astfel de certificat energetic). Acest lucru vine ca urmare a unei analize, a unui audit energetic, care poate plasa construcția într-o anumită clasă de eficiență. Cât de bine se menține căldura în interiorul casei, ca urmare a izolării acesteia? Care sunt punțile termice și cum putem eficientiza o clădire, din punct de vedere termic? Acestea sunt lucruri pe care trebuie să le ai în vedere, deoarece confortul înăuntrul propriei case reprezintă de fapt măsura în care tu te simți bine acolo unde locuiești, deci gradul tău de mulțumire.

Cât valorează cu adevărat o casă? O casă cu adevărat valoroasă este cea în care te simți cu adevărat confortabil. O casă cu adevărat valoroasă este cea verificată din toate punctele de vedere, inclusiv de către un evaluator ANEVAR. De departe însă, o casă cu o valoare inestimabilă este cea care îți oferă siguranța zilnică, de-a lungul timpului.

Acest articol a fost realizat pentru SuperBlog 2017

 

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...