În geanta mea încape trecutul, prezentul și viitorul…

 

Mă gândesc deseori că rolul de mamă a adus multe schimbări în viața mea. M-a făcut mai prevăzătoare, dar și mai sigură pe mine. Mai împlinită, dar și mai obosită pe alocuri. M-am schimbat și o data cu mine s-au modificat și lucrurile care mă înconjoară. Totuși, unele aspecte au rămas constante, în ciuda valului de schimbări care au venit o dată cu noul statut. Nu am renunțat la rochii, poate și pentru că sarcina nu și-a pus amprenta asupra fizicului meu. Nu am renunțat la farduri, pentru că uneori ele îmi amintesc de mine, cea de odinioară. Nu am renunțat la a purta o geantă asortată ținutei mele. Dacă sunt mamă nu înseamnă că trebuie să creez o prăpastie între mine și modă. Dimpotrivă, aș spune. Este drept, uneori schimb geanta pentru rucsac, atunci când suntem în deplasare (și Doamne, câte pot intra într-un rucsac- mamele știu ce zic!) în familie, sau pentru portofel, atunci când știu că pe distanțe scurte nu am nevoie de prea multe lucruri.

 

Când ești părinte, întâlnirile cu prietenii devin aproape un lux. Astăzi stăteam acolo, pe scaunul înalt, sorbind cu nesaț din ciocolata caldă pe care o comandasem, aruncând un ochi și la Vlăduț, care se juca nestingherit la locul de joacă adiacent mesei noastre. Pe furiș, le admiram pe prietenele mele din copilărie, ambele fără copii, cu care am decis să ies puțin, după atâția ani în care nu ne-am văzut. Mai gălăgioase decât o hoardă de tătari, își butonau frenetic telefoanele care parcă abia le încăpeau în gențile minuscule. Nu m-am putut abține totuși să nu remarc faptul că poșetele lor stăteau tihnite pe masă, în vreme ce geanta mea putea fi taxată lejer pentru două locuri pe canapea.

Cu o tendință ușor masochistă, însă plină de luciditate, continui în mintea mea aceeași dezbatere arzătoare, în timp ce buzele afișează un zâmbet cald ca răspuns la conversația amicelor pe care oricum deja nu le mai ascultam. Geanta mea totuși este imensă și spune despre mine nu doar că sunt mamă, ci și că sunt un model de extra-precauție. Cînd am ales-o de la Answear.ro, văzând-o în timp ce cautam frenetic printre articolele vestimentare și încălțăminte, parcă era mai mică. Chicotind în sinea mea, fac rapid un recensământ al obiectelor pe care le car după mine, scoțând în mod imaginar fiecare obiect în parte, de parcă aș vrea să fac o ordine rapidă în geanta.

Scotocesc cu o mână virtuală, pe nevăzute, până dau de portofel. De ăsta nu prea pot să mă lipsesc. Am nevoie de acte și nu doar pentru mine, ci și pentru Vlăduț. Am nevoie de bani și de carduri. Chiar dacă multe carduri sunt cele de la farmacii, când ești mamă îți dezvolți cumva și instinctele de conservare. În consecință, pe lângă multe bunuri inutile, uitate în portofel, am adăugat și o mulțime de carduri, de la toate farmaciile pe care le cunosc. Notițe, bonuri, un adevărat istoric al trecerii mele prin magazine. Firește, bonuri și notițe mai am și în buzunare, acolo unde, ca și în portofel, e un haos total.

Mișc mâna inchipuită ușor spre dreapta, acolo unde am creat un adevărat “safety corner”. Dau de mini-trusa de scule. Vă surprinde? Eu consider că acest lucru înseamnă că sunt doar prevăzătoare. Nu știi niciodată la ce sa te aștepți, așa că alegerea mea este justificată. Îmi amintesc faptul că într-o dimineață, înainte de a pleca la serviciu, ușa mea se blocase. Și am avut norocul să mă aflu în interiorul casei, cu acces la trusele mele de scule, pentru că altfel aș fi rămas prinsă acolo. Așadar da, trusa de scule pentru situații neașteptate, dar pentru ca eu să fiu mereu pregătită.

Lângă trusa de scule găsesc mini-lanterna. Din nou, din raționamente de siguranță, consider că este indicat să am la îndemână o lanternă. Mică și discretă, dar puternică în același timp, este soluția cea mai bună atunci când ai nevoie de o evaluare rapidă în lipsa luminii. Iar când ești mamă nu mai ești responsabilă doar pentru tine. Uneori este nevoie să îți ascuți simțurile. Să vezi și să auzi mai bine decât o făceai înainte. Iar un bonus în această direcție chiar nu strică. Așa că da, așa micuță, cât să încapă oriunde, fie în portofel, geantă, buzunar sau rucsac, lanterna este un obiect indispensabil pentru mine.

În colțul opus se află sticla de apă a copilului. Nu mi-au plăcut niciodată gențile speciale pentru cărat scutece și biberoane. În consecința, nu le-am folosit. Îmi plac gentile moderne și am învățat că și ele îți pot fi de ajutor, atunci când ești mamă. Că nu trebuie să semnalizezi sosirea unui membru nou în familie, ci că poți arăta minunat și poți avea grijă de copil, chiar și cu ajutorul unei genți deosebite. Pentru a-mi păstra în siguranță geanta, am căutat multă vreme sticla de apă perfectă, cu dimensiuni ideale, care nu curge și poate fi ușor de transportat. Ei bine ea este nelipsită atunci când iesim din casă, drept pentru care indiferent ce geantă aleg, fie ea elegantă sau casual, sticla își ocupă binemeritatul loc. Atunci când ai un copil mic, o plimbare în parc se poate încheia încă dinainte să înceapă dacă nu ai tot ceea ce îți este necesar la tine, iar apa este cu adevărat indispensabilă.

Schimburi pentru copil. Scutece, șervețele (deh, perioada aceea…), un cardigan de schimb pentru extreme urgențe. Aceste lucruri sunt nelipsite, iar pentru a nu mai pleca fără să am la mine aceste lucruri, am avut grijă să îmi dotez fiecare geantă cu un astfel de arsenal. Nu știi niciodată cât de mult se poate prelungi o plimbare și, din nou, este mai bine să fiu prevăzătoare și să anticipez situația în care aceste lucruri îmi sunt necesare. Nu vă închipuiți că m-am născut învățată, pentru că nu este așa. Și eu și soțul meu a trebui să trecem prin situații în care uitam acasă fie apa copilului, fie scutecele, fie orice altceva și tocmai de aceea îmi verific mereu geanta înainte e a pleca, pentru a fi sigură că nu am uitat nimic.

Oglinda și fardurile. Ei asta e bună! Păi ce, dacă sunt mamă, asta înseamnă că nu trebuie să mă mai privesc în oglindă? Din contră, am în poșetă în permanență, în buzunarul lateral, un ruj și fardurile, dar și parfumul favorit. Pentru mine a fost important mereu felul în care arăt și nici măcar faptul că am un copil nu mă poate schimba pe alte șine. Îmi place mult să port rochii și tocuri și îmi place să le accesorizez cu o geantă deosebită, astfel încât să fiu unică. Așa este, uneori nu este timp pentru câte ne-am dori să facem, însă ca mamă am învățat să fac totul rapid și eficient, iar asta include și machiajul.

Gustări pentru micuț. Bineînțeles, ca un părinte responsabil ce sunt, am în permanență o gustare sănătoasă pentru copilul meu în geană. Fie că sunt biscuiți făcuți în casă, sau un fruct, am mereu ceva la îndemână, pentru că în mod cert va fi nevoie. Și, ca un adult iresponsabil și apoape epuizat fizic, am și gustări pentru mine total nesănătoase, pline de zahăr, e-uri si alte litere din alfabet.

Dezinfectant pentru mâini. Pentru că “Precauție” este numele meu mic, am la mine în permanență dezinfectantul pentru mâini. Pentru că geanta mea este spațioasă, locul dezinfectantului este asigurat, chiar în secțiunea mijlocie a genții, bine protejat de un fermoar.

O jucărie. Fie că sunt sau nu de mână cu copilul meu, în geanta mea se află mereu o jucărie de-a lui. Din aceleași raționamente de tip better safe than sorry, păstrez acolo undeva,  îndesată în geantă, o jucărie. O schimbăm, firește, de fiecare dată când plecăm împreună, însă oricând, în geanta mea vei găsi un maimuțoi de pluș, o mașinuță sau o minge.

O carte. De când sunt mamă, citesc mai rar, e drept. Majoritar cărți de parenting. Însă dragostea pentru cărți a rămas și în consecință e prezentă și în geanta mea.

S-au schimbat multe lucruri în jurul meu de când am devenit mama. Am schimbat hainele pe care le port, deși aș spune că sunt mai îndrăzneață acum. Am schimbat aspectul casei. Dintr- un loc simplu și fad, casa mea s-a transformat într-un loc baby friendly, cu multe jucării și multă culoare. Cu dezordine, dar cu bucurie. Am schimbat programul. Oh, unde or fi oare diminețile acelea când mă trezeam oricât de târziu îmi doream? Până și plimbările au căpătat alte valente, deoarece acum iau la pas fiecare parc, înarmată cu tenișii și nelipsita geantă.

Dacă stau să mă gândesc, singurul lucru care nu s-a schimbat în viața mea după nașterea copilului este geanta. În sensul că ea este obiectul de care nu m-am lipsit niciodată și pe care l-am avut în permanență cu mine. Și tocurile, desigur, însă ele trec în plan secund, deoarece în anumite condiții le înlocuiesc cu ceva mai confortabil, în funcție de eveniment. Dar geanta este accesoriul meu nelipsit. Nu e întotdeauna aceeași și în timp s-au perindat multe mărci pe umărul meu: Parfois, Jack Wolfskin, Nike, Puma, Calvin Klein, iar lista ar putea continua Fie că aleg o ținută casual sau una elegantă, geanta devine indispensabilă. Oriunde aș merge, geanta este cel mai mare sprijin, deoarece ea a fost martora atâtor evenimente și mi-a păstrat atâtea secrete și trăiri.

Îmi amintesc fugitiv că obișnuiam și eu să îmi port lucrurile în gentuțe mici. Geanta mea a fost, în perioada adolescenței cel puțin, gardianul secretelor mele. În geanta mea obișnuiau să fie ascunse numele iubirilor mele, scrise, rând pe rând, în jurnalul meu prețios, așezat strategic chiar în spatele cărții de literatură. Mai apoi geanta mea a fost agentul secret ce transporta valorile muncii mele, în portofelul colorat, în perioada în care lucram. Și da, a mai fost și arealul în care ficțiunea cărților pe care le iubeam, se împletea în cosițe fantasmagorice cu realitatea pe care o trăiam zi de zi.

Astăzi, geanta mea poartă cu ea parfum de bebeluș, de suflet pur și de trăiri lăuntrice. De temeri și de hotărâri. De bucurie și împlinire. Geanta mea poartă în buzunarul mic, interior, mireasma zilei în care s-a născut copilul meu și păstrează acolo aroma iubirii profunde. Această amintire este bine întipărită în pielea genții pe care și în ziua nașterii sale am avut-o cu mine. Și pe care o am și astăzi.

Mă întreb când oare m-am transformat în Moș Crăciun cu desaga plină? Nu duc lipsă de genți și rucsace, am prea multe chiar aș putea spune: genți rotunde, colorate, pătrate, genți casual, genți office, genți cu imprimeu, geantă de vară, geantă de toamnă… Cumva însă, de fiecare dată când plec, geanta mea se umple până la refuz. Se spune că o geantă, cu cât va fi mai mare, cu atât mai multe lucruri vei găsi de pus în ea. Cam așa e în cazul meu. Nu degeaba soțul refuză să îmi umble în geantă, de teamă să nu îl muște ceva de acolo.

Și totuși… Geanta mea, așa mare cum este, reprezintă cel mai util obiect pe care îl dețin. Pentru că ea este cea care mă ajută să am la îndemână tot ceea ce îmi este necesar mie și familiei mele. Pentru că în ea încape și trecutul și prezentul, dar și viitorul, indiferent ce ar aduce el.

 

Acest articol a fost realizat pentru Superblog 2017!

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...