Franciza în România- soluția perfectă pentru tineri la început de drum antreprenorial

“I have a dream” spuneam acum câțiva ani, în timp ce îi povesteam la cafea cele mai năstrușnice idei afaceri pe care le aveam, soțului meu.
– Visul meu este acela de a-mi conduce propria afacere. Vreau să calc pe urmele celorlalți tineri antreprenori care și-au condus pașii către succes.
El zâmbea plin de tandrețe și iubire, iar zâmbetului lui îmi dădea aripi. Cumva însă timpul nu a vrut sa se oprească și planul meu s-a pierdut printre lucrurile necesare la acel moment: facultatea și masteratul.

Au trecut multe nopți cu cer înstelat de atunci. Am tot căutat oportunități afaceri până să ajung la o concluzie concretă. Pământul a mai făcut câteva rotații complete pană când, într-o dimineață, am hotărât să rostesc din nou cu voce tare:
– E timpul! E timpul să merg pe picioarele mele!
– Prea bine, îmi răspunse de data aceasta soțul meu. Aș vrea însă să îmi povestești ce presupune planul tău.

Ca și acum câțiva ani, cafeaua era fierbinte pe masă, aburii ei dansau în aer, emanând o aromă puternica. În timp ce frunzele dansau jucăuș în culori delicate în fața ferestrei, eu am început să depăn ideile mele. Știam că am tot ce îmi trebuie pentru a reuși. Poate că acum câțiva ani tinerețea era responsabilă pentru visele mele, însă acum eram sigură că spiritul antreprenorial, informațiile strânse cu grijă în cufărul minții mele și capitalul stocat deja în contul personal, mă vor ajuta să demarez proiectul meu. Visul meu!

– Cred că franciza este cea mai bună alegere la acest moment. M-am gândit la franciza Expense Reduction Analysts, compania specializata în gestionarea costurilor unei afaceri. As vrea sa implementez noțiunile și aici, în București, mai ales că există în Romania destul de multe carențe la nivel de reducere a costurilor. Pe scurt, voi putea oferi consultanță specifică și expertiză în domeniul costurilor, într-o multitudine de domenii: industrie auto, servicii bancare, servicii educaționale, inginerie, producție, iar lista ar putea continua.
– Ca McDonald’s? Nimic de zis, însă ai putea la fel de bine să adaptezi proiectul unui start-up. Care sunt motivele pentru care deja ai alege francize? Ai idee ce presupune asta? Și nu înțeleg, de ce nu ai porni de la zero? De ce să lucrezi pe o idee deja lansată?

3 motive pentru care am ales franciza Expense Reduction Analysts!

Îi răspund pe scurt și fără urmă de ezitare că există o multitudine de afaceri in franciză. Din nenumărate domenii. Că Patiseria Tineretului, unde se oprește zilnic pentru ștrudelul cu mere preferat este tot o franciză. Că Meli Melo si Inglot, magazinele din care îmi cumpără bijuterii și cosmetice sunt parte din același sistem. Până și Logiscool. Față de anii trecuți simt că sunt pregătită, iar faptul că am acum și un minim de educație antreprenorială mă face să stau dreaptă, sprijinită în propria-mi coloană vertebrală, în timp ce vorbesc.

Sunt la adăpostul brandului pe care il reprezint. Cea mai grea parte a promovării în ultima perioadă este atragerea clienților. Generarea conversiilor. Achizițiile.  În tot timpul acesta plătești neîncetat. Plătești pentru Adwords, Facebook Ads sau bannere. Plătești site-uri să scrie despre tine. Însă în franciză oferi un produs cunoscut, consacrat, pe care uneori nici nu mai e necesar să îl prezinți. Este deja cunoscut, iar pentru tine acesta este un avantaj major. Riscul e mai mare ca tu să vii cu ideea, iar aceasta să nu meargă. O idee deja lansată, care mai și funcționeaza, este o pârghie, nu un risc. Așa că un start-up nu este soluția pentru un antreprenor tânăr, așa cum sunt și eu, dar franciza este.
Pot avea profit încă de la început. Da, există francize profitabile! Abilitățile manageriale și capitalul, acestea sunt armele mele. Profitul este parte din cifra de afaceri comună, stabilită de comun acord în urma aderării. Însă pentru asta lupt, ca parte din visul meu.
Am identitatea mea antreprenorială. Nu sunt obligată să muncesc pentru a demonstra cuiva ceva. Într-un start-up va trebui sa demonstrez în final ca investiția făcută în mine rentează cu adevărat. În franciză însă, este “mein kampf”. Lupta mea. Resursele mele. Profitul meu. Am un motiv puternic pentru a excela, câtă vreme eu devin antreprenor în acest fel și nu o unealtă în procesul antreprenorial. Și apoi momentul este acum. Iar franciza este acum, în vreme ce un start-up se întinde pe o perioadă prea mare de timp.

– Bine, dar știi că franciza ta presupune și plata unor taxe? Ai idee câte riscuri implică acest lucru?

Franciza mea? Ce se întâmplă cu el? Din susținătorul meu de acum câțiva ani a ajuns să mă interogheze? Chiar crede că nu știu? Că m-aș avânta cu capul înainte în ceva ce nu am analizat în prealabil? Mă regrupez și răspund.

– Știu. Sunt cheltuieli inerente atunci când faci parte din ceva, iar acestea pot începe de la 5000- 7000 de euro, în funcție de domeniul ales. Cumpăr franciza, ideea, brandul și mai apoi îl reprezint. Cumpăr o idee pe care cineva deja a testat-o și care a fost implementată deja cu succes. Am la dispoziție tot ceea ce îmi este necesar, inclusiv partea de marketing și promovare.
Există riscuri, pe care însă le pot depăși, pe care le pot reduce. Sunt conștientă de ele și în același timp știu că va trebui să muncesc foarte mult. Să urmez cursuri, să trec prin traininguri și să îmi asum rolul de antreprenor. Știu că nu am experiență, că nu am mai făcut acest lucru, însă la fel de bine știu că am tot suportul necesar. Știi, nu sunt primul antreprenor care face acest lucru. Mă pot sfătui cu antreprenori ca și mine, pot învăța din experiențele lor, pot întreba. Știu că va trebui să educ și să mă educ în această direcție. Dar asta îmi doresc să fac, să fiu la rândul meu alături de antreprenori, să îi ajut să înțeleagă, să gândească eficient și productiv.

– Hmm, nu ești primul antreprenor… Deja ai adoptat și limbajul specific. Nimic de zis, însă de ce România? Planul tău de afaceri nu a putut viza o țară în care chiar ar avea succes un astfel de proiect?
– Cred în potențial. În zone și nișe încă neexploatate. Este sănătos să investești în România. Și este important să o facem pentru că este un mediu în care noi putem planta primele semințe ale cunoașterii. Îți recomand și ție să iei în calcul o astfel de variantă de antreprenoriat. Te-ai descurca foarte bine!

Mă măsoară din cap până în picioare cu un aer vesel. Același zâmbet cald pe care îl văzusem acum câțiva ani, când i-am povestit pentru prima oara despre visul meu, înflorise din nou.

– Draga mea, am pus întrebări care poate că ți s-au părut invazive sau dificile. Am ascultat răspunsurile tale. Îmi place hotărârea ta și cred că nu sunt doar fluturi de moment. Vei reuși. Capitalul și informațiile contează, dar la fel de important este și felul în care te prezinți, în care expui un plan antreprenorial. În fața mea ai facut-o. Impecabil. Nu vei întâmpina dificultăți. Și mai ales, vei avea sprijinul meu. E sănătos să învestești în România, însă la fel de sănătos este să investești în idei de acest tip. Și în antreprenori tineri ca tine, care caută franciză. Tu, draga mea, ești un suflu nou în mediul antreprenorial. Și în mod cert unul benefic!

Acest articol a fost realizat pentru SuperBlog 2017!

Sursa foto: site Francize.ro

Comments are closed.

Hai pe messenger!
Loading...