Suntem convinși de faptul ca uneori părinții și-ar dori să aibă mai mult timp pentru a le citi copiilor. Din nefericire însă pare că nu avem mult timp, sau uneori e mai ușor să amânăm momentul. Muncim mult, însă știi, atunci când ai un copil nu mai este totul numai despre tine.

”Hai că citim mâine! Să o lăsăm pe altă dată!”

Vă sună cunoscut?

Nouă da. Suntem părinți și am trecut prin exact aceleași lucruri. Nu o dată ne-a fost greu să citim aceeași carte de nenumărate ori. Și nu o dată era cât pe ce să adormim citind povestea, oricât de captivantă ar fi ea. Și nu o dată poate că nu am avut chef pur și simplu să jucăm rolul personajelor din carte.

Și totuși…Mami, vocea ta suavă poate întruchipa atâtea personaje! Poți fi o zână, o prințesă, un fluturaș! Tati, tu poți fi eroul dar și balaurul care scuipă flăcări peste regat! Totul e să intri în pielea personajului și să vezi pe chipul copilului tău satisfacția de a te vedea atât de implicat în plăcerea sa.

Cum să citești în fiecare seară? Cum facem mai ușoară lectura? Iată ce a funcționat pentru noi!

Pasul 1- Fă o selecție de cărți de calitate!

Este important să îi citești copilului tău, însă și mai important este ceea ce îi citești. Fă așadar un stoc rezonabil de cărți de calitate, cu text frumos și ilustrații de poveste și prezintă-i-le sub o formă ușor de înțeles.

Un pont, mai ales în contextul actualității: fă ca fiecare vizită a curierului ce aduce colete cu cărți să devină moment de sărbătoare!

Pasul 2- Fă o selecție a cărților pe care să le citești într-o săptămână!

Pentru un copil e greu să aleagă dintr-o bibliotecă întreagă o carte sau două sau trei, pe care să le citească seara, la culcare. Fă tu acest lucru pentru el. Ajută-l să își aleagă lecturile dintr-un număr limitat de cărți, pe care le poți pune pe un raft, la îndemâna sa. Vei constata că așa îl vei face să își amintească și povestea, și titlurile și mai ales îl vei învăța că are dreptul să aleagă în funcție de preferința sa.

Pasul 3- Respectă-i alegerea și citește povestea aleasă!

Orice carte ar alege, dacă selecția făcută de tine este una bună, vei avea mereu satisfacția că lectura va fi una grozavă. Nu te poticni în ideea că a cerut o carte în care textul este prea lung. Nici în faptul că a cerut două cărți în loc de una. Citește cu plăcere și ajută-l să rămână în poveste.

Pasul 4- Citește cu intonație, pe roluri!

Știți, pentru noi Gruffalo a fost și este o carte minunată. Se poate citi pe voci și chiar ajunge să devină un joc. Ritmicitatea, rima, subiectul și animalele și succesiunea lor chiar reușesc să atragă copilul. Șarpele sâsâit, vulpea șireată și un bu-hu-hu cu intonație pot schimba total cartea din fața voastră cu pădurea în care are loc acțiunea.

Pasul 5- Răspunde la întrebări și explică termeni!

Da, știm, e greu să fii întrerupt când citești. Cu mintea noastră uneori obtuză de adulți ne pierdem în orgoliul de a fi întrerupți. Oprește-te însă și explică ce înseamnă un cuvânt, mai ales dacă întreabă, deoarece nevoia lui de a cunoaște este atunci și nu în alt moment.

Pasul 6- Povestea de noapte bună nu implică și discuții filozofice la ceas de seară.

După lectură, acordați mereu un pupic de noapte buna!

Pasul 7- Fă un exercițiu de imaginație și privește în viitor. Tu ce vezi?

La  un moment dat ajungi să conștientizezi faptul că fără tine, micul pui de om nu ar avea cum să citească de unul singur. Exemplul suprem ești tu și doar tu poți face acest lucru pentru el. Tu îl poți iniția, de la tine va învăța cuvintele, de la tine va învăța să citească pentru ca mai apoi, singur, să lectureze singur cartea aceea pe care o iubește atât de mult. Ești oare pregătit pentru asta? Ești oare pregătit să îl vezi că nu la tine vine să-i citești? Ești pregătit să accepți că singur el își poate satisface nevoia de lectură?

Dacă da, atunci ferice de tine, înseamnă că ai făcut o treabă bună cu ce ți-ai propus.

Dacă nu…atunci bucură-te că citești în fiecare zi micuțului tău pentru că anii aceștia nu se vor mai întoarce.

Share This: