Așa cum am tot spus până acum, limba română nu este o limbă statică și nici o limbă moartă. Este normal ca aceasta să sufere anumite modificări de-a lungul timpului, modificări care să aducă beneficii reale din punct de vedere al scrierii și al înțelegerii ei. Din acest motiv apare și necesitatea cunoașterii acestor schimbări, lucru pe care îl putem face doar prin documentare continuă și printr-un interes crescut față de ceea ce apare nou, în această direcție. Uneori însă trebuie să recunosc faptul că limba română seamănă cu o nesfârșită junglă, cu liane, vegetație virgină și, bineînțeles, maimuțe. În junglă o macetă ar fi numai bună pentru a-ți croi drum printre obstacole. În limba română însă, avem alte arme cu care putem lupta, astfel încât să supraviețuim și noi, dar și limba noastră  dragă.

Cum poți fi la curent cu noutățile în ceea ce privește limba română? Simplu! Folosește următorul ghid de supraviețuire în 5 pași!

Ghid de supraviețuire în 5 pași!

Pasul 1. Citește! Citește mult și din domenii variate. Deși ai putea crede că o carte de parenting îți aduce doar informații din domeniul puericulturii, în realitate limbajul folosit chiat poate fi de ajutor. Nu o dată mi s-a întâmplat, spre exemplu, să citesc un text aparent simplu, din a cărui exprimare să am însă de învățat. Semantica și topica sunt lucruri pe care le poți adapta cititind chiar și cele mai simple lucruri. Și, deși poate părea o glumă, chiar și  din pliantele publicitare care spun că o pijama costă doar 50 de lei, poți înțelege că forma corectă este doar și nu decât. Așadar, citește! Mult, variat, simplu, complex, tehnic sau nu prea, nu contează, important este să citești!

Pasul 2. Utilizează un dicționar! Am povestit nu demult faptul că atunci când eram copil mi-am dorit un dicționar de neologisme. Ei bine nu e neaparat nevoie de un dicționar de acest tip, unul uzual ar trebui să fie mai mult decât suficient. Dicționarul deschide porți, temperează discuțiile în contradictoriu și face pe arbitrul deseori. De ce? Pentru că dicționarul îți va arăta forma corectă a cuvintelor și îți va scrijeli în minte informația, astfel încât să nu o uiți. Dicționarul nu te jignește și nu te umilește public. Dicționarul te dojenește prietenește și te ajută să înțelegi. Am scris o poveste faină despre acesta, numită AI SĂ MORI, BĂTRÂNE! Te invităm să o citești!

Iar dacă nu ai un dicționar, nu ai spațiu pentru el, bani sau alte motive…dexonline.ro este o sursă perfectă de informare. Utilizarea internetului a explodat cu adevărat, așa că de ce nu l-am exploata la justa valoare? Rezultatul căutării se încarcă în câteva secunde, dar informația rămâne în minte pentru totdeauna.

Pasul 3. Cere o a doua opinie! Sau a treia. Sau a patra. Poate dintr-un ușor orgoliu, nu îmi plăcea să văd că soțul meu mai cere o altă opinie înafară de a mea, în ceea ce privește folosirea limbii române. Mi se părea un fel de subminare a autorității. Pe de altă parte însă, și eu întreb la rându-mi mai multe surse. Așa că am înțeles că de fapt este bine să ceri păreri. Cât mai multe, pentru a putea cântări corect și pentru a avea explicații cât mai utile. Fără jenă sau teamă, fără alte probleme, este indicat să întrebi. Nici nu e nevoie să strigi în gura mare care este neclaritatea ta. Sună, scrie un mesaj, dar întreabă. Cere o opinie!

Pasul 4. Caută surse de încredere! Este ușor să îți dai seama că anumite surse nu pun mare preț pe limba română. Evită site-urile axate mai mult pe partea de can-can și caută-le pe cele care aduc valoare atunci când livrează un mesaj. Este important ca și atunci când citești un simplu articol sau advertorial să rămâi cu ceva nou de acolo. Un cuvânt, o sintagma, ceva care să te ajute să te dezvolți. De aceea sursa devine foarte importantă pentru că oamenii din spatele ei pot clădi sau pot distruge prin chiar puterea cuvintelor.

Pasul 5. Antrenează-ți mintea în permanență! Așa cum corpul are nevoie de mișcare, de diversitate și de hrană sănătoasă, așa și mintea noastră are nevoie de antrenament. Rebusurile, integramele, jocurile care în general ne fac să gândesc, acestea reprezintă un meniu mai mult decât sănătos și o formă grozavă de antrenament. Vei observa că nici nu trebuie să știi totul, pentru că în scurt timp deducțiile logice își vor face apariția, cu puțin antrenament doar.

Metodele există în mod clar, astfel încât nu ai nicio scuză pentru a nu fi la curent cu noutățile în ceea ce privește limba română. Este important să supraviețuiești în aceasta junglă, deoarece fiecare dintre noi este responsabil de ceea ce transmite mai departe. Cui? Copiilor noștri. Prietenilor noștri. Cititorilor noștri. E moștenirea pe care o lăsăm în urma noastră.

Tu ce moștenire alegi să lași în urmă?

Share This: